Uzaktan eğitim tartışmaları sürerken altyapıdaki yetersizlikler dikkat çekiyor. Pek çok öğrenci tablet ve televizyon sıkıntısı yaşıyor. Hükümetin gereken önlemleri almadığını belirten muhalefet ise hükümetin eşitsizlikleri acilen gidermesi gerektiğini vurguluyor.

‘Eşitsizlik giderilsin’

Yaren Çolak

Salgın karşısında yeterli önlemleri almayan iktidar, faturayı yurttaşın sırtına yüklerken ekonomiden sağlığa dek kriz her geçen gün derinleşiyor. ‘Normalleşme’ adımlarına göre uzun süredir devam eden uzaktan eğitimin tartışmaları ise altyapıdaki yetersizlikleri gündeme getiriyor.

Hürriyet’e konuşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, okul müdürlerine talimat vererek evinde televizyon ve interneti olmayan öğrencileri tespit etmelerini istediklerini, ancak bunun devlet eliyle televizyon, bilgisayar dağıtılacağı şeklinde anlaşıldığını belirtti. Yazıcı, sadece Muratpaşa ilçesinden 5 bin kişinin başvuru yaptığını aktarırken, hükümetin konuya ilişkin eksiklerini muhalefet ile konuştuk.


Belediyelerimiz seferberliğe hazır

“Eğitimde gerekli eksiklikleri tamamlamak iktidarın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan bir konu. Anayasal bir zorunluluktur” diyen CHP’nin Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, “Eğitim herkes için eşit ve ücretsiz yapılır. Pandemi dönemi altı buçuk aydır olmasına rağmen ya Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe yetersizliği, planlama eksikliği ile bugüne kadar geldik. Altı ay önce eksiklikler neyse aynı eksiklikler devam etti. Bu sorumluluk Milli Eğitim Bakanlığı’na ait” ifadelerini kullandı.

esitsizlik-giderilsin-783168-1.

“Bakanlık tespitlerini yaptı ama eksiklerin tamamlanmasıyla ilgili çalışma yapılmadı” diyen Karabıyık, “Öğrenciler veliler bizi arıyorlar. Veliler, ‘Zaten çocuğuma mahcuptum ayakkabısını alamıyordum, kırtasiyesini alamıyordum şimdi bir de uzaktan eğitimde de gerekli imkânları çocuğuma sağlayamıyorum’ diyor. Yani ailelerin psikolojileri olumsuz etkileniyor. Çocuklar arasında makas açılıyor. Uzaktan eğitim eşitsizlikleri derinleştirdi” şeklinde konuştu.

Karabıyık sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz CHP’li belediyeler vatandaşların sorununu görmezden gelemeyiz. Sayın Bakan, ‘Öğrencilerin yüzde beşinde televizyon bile yok’ demişti. Biz de STK’ların katkısıyla kampanya başlattık. Televizyon, bilgisayar, tablet bunları imkânlarımız dâhilinde karşılayarak öğrencilerin kullanımına sunuyoruz. Sadece CHP’li belediyelere değil eksik olduğunu duyduğumuz her yere elimizden gelen yardımı yapıyoruz.”

Biz öylesine sorduk diyemezler

esitsizlik-giderilsin-783169-1.



HDP Batman Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Mehmet Rüştü Tiryaki ise, “Çocuklarımızın yüzde 40‘ı uzaktan eğitime erişim konusunda ciddi sıkıntılar çekiyor.

Aynı evin içerisinde birden fazla çocuk var ve tek televizyon var ve bunların aynı anda eğitimden faydalanmaları mümkün gözükmüyor.

Yüzlerce, binlerce çocuk internete sahip olmadığı için uzaktan eğitim olanaklarından faydalanamıyor. MEB ücretsiz ders kitaplarını dağıtıyor. Biz burada bir değişiklik önerdik ve çocuklara ücretsiz bilgisayar ve internet hizmetleri sunulmasının yasal güvenceye kavuşturulmasını önerdik. Yani her çocuk, her öğrenci eğer olanakları yoksa MEB tarafından onlara bilgisayar, internet veya televizyon temin edilmeli. Bu konuda olanaklar sunulmalı. Uzaktan eğitim devam edecekse zaten eşitsizlik var, ülkede birçok çocuk nitelikli eğitime ulaşma konusunda sıkıntı yaşıyordu bu şekilde eşitsizlik daha da arttı. Antalya Valisi de spesifik bir örnek oldu. Ailelere sorunca ihtiyaçlar gün gibi ortaya çıkmış. Vali de sorunları çözmek yerine biz öylesine sorduk diyerek sorumluluktan kaçamaz.”

***

İBB’den uzaktan eğitime destek

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun uzaktan eğitim seferberliği başlatıyoruz açıklamasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seferber oldu. İBB’den yapılan açıklamada belediyenin kent genelinde eğitime verdiği desteği yaygınlaştırdığı açıklandı. Yardımların kapsamına ilk, orta ve lisede okuyanlar da alındı. İlk, orta ve lise öğrencilerine yönelik eğitim ve kırtasiye desteğinin yaşama geçirilmesi için hazırlıklar tamamlanırken, yeni yardımlarla birlikte İstanbul’da 170 bini aşkın öğrencinin İBB tarafından destekleneceği açıklandı. Uzaktan eğitime erişimi olmayan dar gelirli öğrenciler için bilgisayar, monitör, televizyon ve tablet dağıtımı başlatıldı. Öncelikle gereksinimin sahibi öğrenciler belirlendi.