Oxfam’in raporuna göre, dünyada en zengin 10 kişinin serveti 3,1 milyar kişinin toplam servetini aştı, 160 milyon kişi daha yoksulluğa sürüklendi. Günde en az 21 bin 300 kişi eşitsizlik nedeniyle hayatını kaybediyor.

Eşitsizlik öldürür

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Londra merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’in her yıl Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun açılışında düzenli olarak yayımladığı küresel eşitsizlik raporunda bu yıl çarpıcı veriler yer aldı. "Eşitsizlik Öldürür" başlıklı rapora göre, dünyada eşitsizlik ve aşı adaletsizliği nedeniyle her gün en az 21 bin 300 kişi can veriyor.

Raporda, dünyanın en zengin 10 kişisi servetlerini ikiye katlarken pandemi döneminde günlük 5,50 dolardan az kazanan kişi sayısının 160 milyon arttığı belirtildi. Rapora göre, "Dünyanın en zengin 10 kişisi" olarak açıklanan Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer ve Warren Buffet’in toplam serveti ise 1,5 trilyon ABD dolarına ulaştı. Rapora göre bu oran, dünyada 3,1 milyar kişinin toplam servetinden bile fazla.


PANDEMİDE 13 MİLYON KADIN İŞİNİ KAYBETTİ

Raporda, dünyada 252 erkeğin servetinin Afrika, Latin Amerika ve Karayipler’deki 1 milyar kadın ve kız çocuğunun toplam servetinden fazla olduğu da kaydedildi. Cinsiyet eşitsizliğini gösteren bir diğer veri ise pandemi döneminde işini ve gelirini kaybeden kadın sayısının 13 milyona, bir daha okula dönmeme riskiyle karşı karşıya kalan kız çocuklarının sayısının ise 20 milyona ulaşması oldu.

Oxfam CEO’su Danny Sriskandarajah, her yıl Davos’la eşzamanlı açıklanan raporun bu yıl "sıradışı" olduğunu vurguladı. Sriskandarajah, "Bu yıl olanlar ölçeğin dışında. Pandemi sırasında neredeyse her gün yeni bir milyarder yaratıldı. Bu sırada dünya nüfusunun yüzde 99’unun durumu karantinalar, uluslararası ticaret ve turizmdeki yavaşlama gibi nedenlerle daha da kötüleşti. Bunun sonucunda 160 milyon insan daha yoksulluğa itildi. Ekonomi sistemimizde derin çatlaklar var. Küresel bir kriz sırasında bile, adil olmayan ekonomik sistemimiz en zenginler için göz kamaştırıcı derecede beklenmedik fırsatlar sunmayı başarıyor ancak en yoksulları koruyamıyor" açıklaması yaptı.

Pandemide zenginler servetini artırırken yoksulun daha da yoksullaştığını belirten Sriskandarajah, hükümetlere çağrıda bulunarak, şirketlerden daha fazla vergi almalarını istedi. Covid-19 aşılarının vergi kaynaklarından finanse edilmesi gerektiğini belirten Oxfam CEO’su, Covid-19 aşılarında uluslararası patent korumasının askıya alınması için de çağrıda bulundu. Oxfam aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu beş ülkeyi ise aşı patentlerindeki eşitsiz dağılıma göz yumarak ırk ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet etti. Kuruluşun açıkladığı rapora göre, Almanya’da en zengin on kişi pandemiyle birlikte servetlerini yaklaşık 144 milyardan yaklaşık 256 milyar ABD dolarına çıkardı. Yaklaşık yüzde 78’lik bir artışa denk gelen bu oran, ülkedeki 33 milyon Almanya vatandaşının toplam servetine eş durumda. Oxfam Almanya’nın sosyal eşitsizlikten sorumlu yetkilisi Manuel Schmitt, "Politikacılar adil ve demokratik bir ekonomik sistem için rotayı belirlemeli. Ekonomik kararların artık yalnızca kâra değil, her şeyden önce kamu yararına odaklanması gerekiyor" açıklaması yaptı. Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2022 yılı istihdam eğilimleri raporuna göre ise dünya çapında işsiz sayısının bu yıl 207 milyon kişi olması bekleniyor. Dünyadaki işsiz sayısı 2019’da 189 milyon, 2020’de 224 milyon ve 2021’de de 214 milyon kişi olarak kaydedilmişti.

esitsizlik-oldurur-969254-1.

***

Davos’un ana teması: Dünyanın durumu

İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl da pandemi nedeniyle yapılamayan ancak sanal toplantılar şeklinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) dün başladı. 21 Ocak’ta sona erecek zirvenin ana teması "Dünyanın durumu" olarak açıklandı. Zirvede Covid-19 pandemisi, küresel ekonomisi ve iklim krizi başta olmak üzere birçok başlıkta katılımcılar görüşlerini dile getiriyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Hindistan Başbakanı Narenda Modi, zirvenin ilk gününde ana konuşmacılar olarak yer aldı. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Kurucu Başkanı Klaus Schwab yaptığı açıklamada, "Herkes, 2022’de Covid-19 salgınının ve onun beraberinde getirdiği krizlerin nihayet gerilemeye başlayacağını umuyor. Ancak iklim değişikliğinden güveni ve sosyal uyumu yeniden inşa etmeye kadar büyük küresel zorluklar bizi bekliyor" dedi. Zirve en son 25-29 Ocak 2021’de yaklaşık 70 ülkeden temsilcilerin katılımıyla çevrimiçi düzenlenmişti. WEF, 1971’den bu yana her yıl ocak ayında Davos’ta düzenleniyor.