Google Play Store
App Store

Eğitim Reformu Girişimi, 2019-2020 eğitim öğretim yılının, pandemi nedeniyle eğitimdeki eşitsizliklerin derinleştiği bir yıl olduğunu açıkladı. ERG’nin, “Eğitim İzleme 2020” raporunda, evlerin yüzde 32,8’inde bilgisayar olmadığı belirtildi

Eşitsizlik pandemiyle derinleşti

Mustafa M. Bildircin

Eğitim Reformu Girişimi’nce (ERG) hazırlanan, “Eğitim İzleme 2020” isimli raporda, Türkiye’deki mevcut eşitsizliğin pandemi döneminde daha da derinleşeceği vurgulandı. Raporda, evler arası olanak farklılıkları olduğu belirtilerek, “Bu konuda önlemler alınmadığı takdirde, salgın sonrası sosyoekonomik nedenlerle eğitime erişemeyen çocukların oranında artış olabilir” dendi.

ERG, Araştırmacı Özgenur Korlu öncülüğünde hazırlanan raporda 2019-2020 eğitim öğretim yılında yayımlanan üst politika belgeleri ve Covid-19 salgını sırasında eğitimde yaşanan gelişmeler incelendi.


EĞİTİME AYRILAN KAYNAK ARTIRILMALI

Okulların, çocuk koruma sistemlerinin önemli bir parçası olduğunun altını çizen raporda, çocuk koruma politikalarının okulların kapalı olduğu dönemde salgın dönemine uyum sağlaması gerektiği kaydedildi. Raporda, salgının tüm çocukların nitelikli eğitime erişiminin her koşulda sağlanması gerektiğini hatırlattığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Salgın öncesinde örgün eğitime erişemeyen çocuklar olduğu gibi, salgın sırasında da uzaktan eğitime erişemeyen çocuklar oldu. Eğitimde teknoloji kullanımının artması fırsatlar kadar, fırsat eşitsizliklerini de beraberinde getiriyor. Eğitim hakkı temel alınarak, çocukların nitelikli eğitime erişimindeki her türlü engel kaldırılmalıdır. Okullar açıldığında da salgın dönemindeki eşitsizlikler çocukları etkilemeye devam edecek.”

***

YÜZDE 12’SİNDE İNTERNET YOK

Raporun “Haneler Arası İmkan Farklılıkları” bölümünde çarpıcı veriler yer aldı. TÜİK’in 2018 yılı verilerine göre, hanelerin yüzde 36’sının sızdıran çatı, nemli duvarlar gibi sorunları olduğunun altını çizen raporda, yüzde 12’sinde internet erişimi olmadığı bildirildi. Raporda yer alan verilerden bazıları şöyle:

♦ PISA 2018’e Türkiye’den katılan 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 12,8’inin evlerinde çalışmak için sessiz bir yeri yok.

♦ Öğrencilerin yüzde 32,8’inin okul çalışmaları için kullanabileceği bir bilgisayarı, yüzde 0,8’inin televizyonu yok.

♦ Öğrencilerin yüzde 2,8’inde internet erişimi olan cep telefonu bulunmuyor.

Gerekli önlemler alınmazsa uzaktan eğitim döneminde eşitsizliklerin derinleşeceği uyarısında bulunan ERG, “Telafi eğitimlerinin öğrencilerin farklı koşulları düşünülerek tasarlanması önemli olacaktır. Covid-19 salgını nedeniyle artan ekonomik güçlükler, daha fazla çocuğun eğitime erişim için desteklenmesini gerektirebilir. Salgın sonrası sosyoekonomik nedenlerle eğitime erişemeyen çocukların oranında artış olabilir” değerlendirmesinde bulundu.