Pandemi Avrupa’da madalyonun eşitsiz yanını gösterdi. İngiltere’de yoksulların yaşadığı bölgelerde koronavirüs kaynaklı ölümler iki kat daha fazla. Belçika’da doktorlardan virüse yakalansalar da çalışmaya devam etmeleri istenirken Fransa’da eylem yapan sağlık çalışanları, “İşe alımları artırın, yorulduk” dedi.

‘Eşitsizlik’ salgını

Dış Haberler Servisi

AVRUPA’da artan koronavirüs vakaları üzerine hükümetler bir dizi önlemleri devreye soktu. Fransa ve Almanya’da yeni vakada rekorlar kırılırken sadece İtalya’da bu hafta sonu 21 bin 273 vaka tespit edildi. Artan vakalar Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) de endişe uyandırdı. Örgütün Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de yaptığı açıklamada "Kuzey Yarımküre’deki birçok ülkede vakaların ve hastaneye nakillerin endişe verici şekilde arttığını görüyoruz" dedi. Dünyadan koronavirüs gelişmeleri şöyle:

YOKSULA KEMER SIKMA

İngilterede koronavirüs pandemisi ile birlikte son on yıldır uygulanan kemer sıkma politikaları salgın ile birlikte daha fazla sıkılaştırdı. Birleşik Krallık İstatistik Ofisi’nin yayımladığı raporlara göre, İngiltere’de yoksulların yaşadığı bölgelerde koronavirüs kaynaklı ölümlerin iki kat daha fazla yaşandığı görüldü. İngiltere’de yoksulların aldığı ödeneklerde ise kesintiye gidilmesi büyük tepki topladı. 18 yaş altındakilerin toplu taşımadan ücretsiz yararlanamayacak olması ve son çıkan kararla birlikte ihtiyaç sahibi çocukların gıda tatillerde ve noellerde gıda yardımı alamayacak olması büyük tepki topladı. Birleşik Krallık’ta yaşayanlar hükümetin kendileri ile alay ettiğini düşünüyor. Restoranlarda harcama yapmak için vergilerde kesintiye giden hükümetin, ihtiyaç sahibi çocuklara gıda yardımını kesmesi ülkede yoksullara sırtını döndüğü görüşünü destekler nitelikte. Hükümetin eski bakan Owen Patterson’un danışmanlık yaptığı şirkete 113 milyon sterlinlik anlaşma imzalaması ise tepki çekti.

KORONALI DOKTOR DÖNEMİ

Covid-19 vakalarının hızla arttığı Belçika’nın Liege kentinde doktorlardan, virüse yakalansalar da çalışmaya devam etmeleri istendi. Şehirdeki 10 hastane, koronavirüs testleri pozitif çıkan ancak semptom göstermeyen doktorlardan işe dönmelerini talep etti. Liege’de doktorların yaklaşık yüzde 25’inin koronavirüse yakalandıkları için çalışamadıkları bildirildi.

‘İŞE ALIMLARI ARTIR, YORULDUK’

Fransa’da ise pandeminin başlangıcından bu yana kaydedilen vaka sayısı bir milyonu geçti. Test pozitiflik oranı, yüzde 16’dan yüzde 17’ye yükseldi. Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmunuel Macron’un geçen hafta açıkladığı bir dizi önlem ise halk arasında tartışmalara neden oldu. Hastanelerdeki doluluk oranının yükseldiği ülkede sağlık çalışanları bir dizi eylem yaptı. Doktorlar ve hemşireler, “işe alımları arttır, eğitimleri artır, yorulduk” yazılı pankart taşıdı.