Okullarda gerçekleştirilen yüz yüze sınavların değerlendirmeye alınmayacağını ve öğrencilerin yılsonu başarı puanlarının uzaktan eğitime katılım durumlarına göre belirleneceğini duyuran MEB’e tepki büyük. Eğitimciler, “Eşitsizlik her geçen gün daha da artıyor’’ dedi.

Eşitsizlik ve not krizi


Mustafa M. Bildircin

Milyonlarca öğrencinin fırsat eşitsizliği nedeniyle uzaktan eğitime katılamadığı gerçeğini yok sayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ölçme ve değerlendirme uygulamalarına ilişkin yeni bir değişikliğe imza attı.

Buna göre okullarda gerçekleştirilen yüz yüze sınavlar değerlendirmeye alınmayacak, öğrencilerin yılsonu başarı puanı, derse katılım durumlarına göre belirlenecek.

KRİZ DERİNLEŞTİ

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, uzaktan eğitimde derse katılamayan öğrencilere de “Derse katılım notu” verilmesi gerektiğini belirten yazıyı illere gönderdi. İllere gönderilen yazıyla ilkokul dördüncü sınıflar ile ortaokul ve imam hatip ortaokullarında birinci dönemde yapılan yüz yüze sınavların dönem sonu puan değerlendirmesine dahil edilmeyeceği açıklandı. İsteyen velilerin, 21 Ocak'a kadar okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, yapılan sınavlardan alınan puanların karne puanı değerlendirmesine dahil edilmesini isteyebileceği belirtildi.


Açıklamaya göre 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda dönem sonu işlemleri, yönetmelikte belirtildiği şekliyle uygulanmaya devam edecek. Dördüncü sınıflarda ders etkinliklerine katılım puanlarının aritmetik ortalaması ile dönem puanı hesaplanacak. 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda ders etkinliklerine katılım puanları ve varsa proje puanlarının aritmetik ortalaması ile dönem puanı hesaplanacak.

Yazıda, öğrencilere verilecek “Ders etkinliklerine katılım puanı” için öğretmenlerden herhangi bir belge talep edilmeyeceği de belirtildi. Bu yolla, öğrencilerin derse katılım durumu göz önüne alınmaksızın puanlama yapılmasının önü açıldı.

Salgın koşulları ve “Halk sağlığının korunması ilkesi” göz önünde bulundurularak ilkokul ve ortaokullarda eğitim öğretim yılının birinci döneminde karne basımı ve dağıtımı yapılmayacak.

NEYE GÖRE NOT VERECEKSİNİZ?

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, uzaktan eğitim gören öğrencilere, sınav yapılmadan EBA’daki performansa göre not verilmesi uygulamasına tepki gösterdi. Uzaktan eğitimin öğrenciler arasında eğitim olanaklarına erişim açısından derin uçurumlara neden olduğunu anımsatan Karabıyık, “Bu süreçte her beş öğrenciden biri EBA sistemine giriş dahi yapmadı. Bu öğrencilerin öğrenmelerini nasıl sürdürdüğü, EBA TV’ye erişimlerinin olup olmadığı, EBA TV üzerinden sunulan içeriklerin farklı sınıf seviyelerinde öğrenmeyi ne ölçüde destekleyebildiği, öğrenciler tarafından ne ölçüde izlendiği, ebeveynlerin çocuklarına ne ölçüde öğrenme desteği sağlayabildiği ise bilinmiyor” dedi. Karabıyık, MEB’in, eğitime erişim sorununu çözmek için yeterli bir girişimde bulunmadığını belirterek, “Bunun bedelini de çocuklar ödüyor. EBA TV’ye erişemeyen milyonlarca öğrencinin ders notu nasıl verilecek?” diye sordu.

SORUNLAR BÖYLE ORTADAN KALKMAZ

İzmir Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin ise eğitimde yaşanan eşitsizliğin giderek daha da arttığını dile getiren Çetin, “MEB, salgının başladığı günden bugüne aylar geçmesine rağmen yüz yüze eğitim için gerekli koşulları yerine getirmedi, eğitime yeterli bütçe ayırmadı” diye konuştu. Çetin, şunları söyledi: “Notlarla ilgili, ‘Belge istenmeyecektir’ denilerek yüksek puan verilmesinin önünü açan ifadelerin kullanılması, velilerin talebi doğrultusunda gerçekleştirilen sınavların geçerli olması sorunları, eşitsizlikleri ortadan kaldırmıyor, daha da derinleştiriyor. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerimizin, dezavantajlı grupların dönem notundan kaynaklı mağdur olmaması, yeni eşitsizliklerin yaşanmaması için bu dönem notla değerlendirme yapılmamalıdır.”
İstanbul Eğitim Sen 3 Nolu Şubesi tarafından yapılan açıklamada da adil olmadığını bilerek öğrencilere not verilmesinin bir cezalandırma olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, MEB’in bu yanlıştan dönmesi istendi.