Eski Bakan’ın ihale oyunu

Nurcan Gökdemir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’yken görevden alınan Hilmi Güler’in belediye başkanlığında da ihalesiz, adrese teslim milyonluk alımlar yapılıyor. Pazarlıkla alım yapmayı alışkanlık haline getiren Ordu Belediye Başkanı Güler, mevzuattaki sınırlamalara takılmamak için alımları bölerek yapıyor, yasadaki limitlere uymuyor.

Sayıştay’ın denetim raporlarına göre; Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan incelemeler sonucunda ihalelerle ilgili ortaya çıkartılanlar şöyle:

• 2020 yılı içinde pazarlık usulü ve doğrudan temin yöntemiyle çok sayıda mal ve hizmet alımı gerçekleştirildi. Bütçeye bu amaçla konulan toplam ödeneğin yüzde 10’unun Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadıkça aşılmaması gerektiği halde çok sayıdaki alımda bu zorunluluğa uyulmadı.

• Bazı mal ve hizmet alımları, ihale açmamak için parçalara ayrılarak doğrudan teminle yapıldı. Yasadaki ihale yapılmasını zorunlu kılan parasal limitlerin altında kalmak için 2020 yılı içinde aynı veya birbirine yakın tarihlerde, aynı nitelikteki mal veya hizmet alımları aynı ya da farklı yüklenicilerden doğrudan teminle alındı.

• Denetçilerin raporunda Başkan Güler’in alım alışkanlıklarına ilişkin şu tespit yer aldı: “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı ihale ve satın alma işlemlerinde mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde, Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen temel ilkelere aykırı olarak pazarlık usulü ihale yönteminin yaygın kullanıldığı tespit edilmiştir.”

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, AKP’li belediyenin pazarlık usulüyle 25 ihale yaptığını belirterek, "Belde Evleri’ndeki 40 milyon liralık proje 5 milyon liraya, Altınordu’da 12 milyon liralık peyzaj çalışması ise 4 milyon liraya yapılabiliyor. Aradaki fark başkanın altındaki rant çetesi arasında pay ediliyor" dedi.