Darbe girişiminin ardından patronu hakkında soruşturma başlatılan bir market zinciri, 47 milyon TL’lik kamu ihalesini tek teklifle kazandı. “Ucuzluk marketleri” olarak bilinen şirket, ihaleyi AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi’nden aldı.

Eski dost düşman olmaz

Mustafa M. BİLDİRCİN

Türkiye’nin hemen her kentinde faaliyet gösteren zincir marketleri bünyesinde barındıran ve iktidara yakın ilişkileri nedeniyle sermayesini giderek katlayan Yeni Mağazacılık A.Ş., milyonlarca liralık kamu ihalesini kimseye kaptırmadı.

Adı FETÖ operasyonuyla gündeme gelen Turgut Aydın’ın sahibi olduğu şirket, Konya Büyükşehir Belediyesi’nden 47 milyon TL’lik ihale aldı. Yeni Mağazacılık A.Ş., Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, ‘Sanal Sosyal Kart’ ihalesinin tek talibi ve kazananı oldu.

SÖZLEŞME BEDELİ 47 MİLYON TL

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi, “İhtiyaç Sahibi Ailelere Yardım Amaçlı Sanal Sosyal Kart” ihalesi açtı. 4 Mayıs’ta Pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihale için yalnızca bir şirketten teklif alındı. Konya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nca gerçekleştirilen ihalenin tek teklif vereni olan şirketin Yeni Mağazacılık A.Ş. olduğu öğrenildi. Şirket ile belediye arasında 7 Mayıs’ta 47 milyon TL’lik sözleşme imzalandı.

Son yıllarda kentlerin ara sokakları da dahil olmak üzere onlarca yeni mağaza açan zincir marketleri bünyesinde barındıran şirketin iktidar ile inişli çıkışlı hikâyesi dikkat çekti. Yeni Mağazacılık A.Ş.’nin patronu Turgut Aydın, kamuoyunun gündemine ilk kez, “FETÖ operasyonu” ile gündeme geldi. 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi’nden bir ay sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce başlatılan, “FETÖ/PDY operasyonları” kapsamında Yeni Mağazacılık A.Ş. sahipleri hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Aydın, gözaltına alındı, emniyet ve savcılık sorgusunun ardından ise serbest bırakıldı.

Soruşturmanın ardından çok sayıda AKP’li, şirketin sahibi olduğu market markasını sert ifadelerle eleştirerek alışveriş yapmama çağrısında bulundu. Tüm bu yaşananların ardından iktidar ile şirket Yüksek Seçim Kurulu kararı ile 24 Haziran 2019’da ikinci kez gerçekleştirilen İstanbul seçimlerinden önce yeniden bir araya geldi. Seçimlere günler kala AKP, aynı marka marketten 100 TL’lik hediye çeki dağıttı.