Efes Pilsen bu sezon kelimenin tam anlam

Efes Pilsen bu sezon kelimenin tam anlamı ile sefilleri oynuyor. Türk Basketbolu'nun lokomotifi olarak gördüğüm Efes Pilsen maalesef bu sezon şanına yakışır bir başarı çizgisi yakalayamadı. Yıllardır başarılarına alıştığımız lacivert-beyazlılar hem ligde hem de Avrupa'da geçmiş yıllara oranla çok kötü bir grafik çiziyorlar. Avrupa'da Eurolig'e en fazla katılan ve her sene en azından çeyrek final gören Efes Pilsen bu sezon bu görüntüsünden çok uzak. Grubundan 4. olarak çıktığı toplam oynadığı 16 maçın 3 maçını da kaybederek bir üst tura çıkmayı mucizelere bıraktı. Bana göre bu saatten sonra bu mucizenin bile gerçekleşmesi oldukça zor hatta imkânsız.

Bu sezon Efes Avrupa'da eski Efes gibi oynamıyor. Rakiplerine sahasında her zaman gözdağı veren, yaptığı sert savunma ile onları yıldıran Efes Pil-sen'in yerinde adeta yeller esiyor. Yıllarca övdüğümüz Efes ekolü adeta yok olmak üzere. Efes bu sezon hiç almadığı kadar yenilgiyi kendi evinde aldı. Abdi İpekçi Avrupa'lı rakipleri için adeta yol geçen hanına döndü. Gelen yendi giden yendi. Düşünün Polonya'nın bu lig için tecrübesiz ve zayıf sayılabilecek Prokom takımına bile sahalarında mağlup oldular. Yunanistan'da Panatinaikos karşısında ise aldıkları farklı yenilgi ile büyük bir hezimete uğradılar. En son oynadıkları maçta İspanya deplasmanında akılları biraz başlarına gelmiş olacak ki iyi savunma yapıp güzel bir oyun ortaya koydular. Ancak maçın sonlarında hakemler ve biraz da şanssızlıklar deplasmandan çok değerli bir zaferle dönmelerini engelledi. Bana göre bu sezon için Efes Pilsen Avrupa defterini kapatmıştır. Artık bu saatten sonra Barcelona ve Panatinaikos gibi Avrupa'nın kurdu iki takım Efes'e bir üst tur için vize vermezler.

Efes artık şimdiden önümüzdeki sezon Avrupa'da başarılı olabilecek takımın iskeletini belirlemek zorundadır. Bu sezon çok açık ortaya çıktı ki Efes Pilsen yine oyun kurucu seçiminde çok başarısız tercihler kullanmıştır.

İşte Horace Jenkins, bütün sezon saç baş yoldurdu. Sadece kendine oynamaya çalıştı. Takım oyununu sürekli bozdu. Artık son maçlarda Oktay Mah-mudi onu kadroya bile almıyor. Final four da başarılı olmuş takımlara baktığımızda hep iyi oyun kuruculara sahip olduklarını görüyoruz. İşte CSKA Moskova, işte Yunanlı oyun kurucu Papadopulos. Son rakip Barcelona'da Efes Pilsen'i yıkan 24 sayı atan Juan Carlos Navarro idi. Efes Pilsen önümüzdeki sezon mutlaka takımı çekip çevirecek, oyunun savunma ve hücum yönünü de çok iyi oynayan bir oyun kurucu ile anlaşmak zorundadır. Aksi taktirde biz eski Efes'i daha çok ararız. Bu sezon sadece oyun kurucu pozisyonunda değil, uzunlar da Efes Pil-sen'de maalesef istenen verimi vermediler. İşte Nikola Prkaçin. Efes'e geldiğinden beri en kötü sezonunu yaşıyor. Ermal istenen performansı bir türlü gösteremedi. Bence bunun en önemli sebebi yine kısa oyunucuların kötü olması. Kısalar iyi oynaya-mayınca uzunlar içeriye gömülen rakipleri karşısında başarılı olamıyorlar. Kısacası bu sezon Efes Pilsen takım olarak dökülüyor diyebiliriz. Tabii bunun sebeplerini bulmak ve çözmek de hem Efes Pilsen yönetiminin hem de antrenör Oktay Mahmudi'nin işi. Bunu bir an önce yapsınlar. Ben Avrupa'da fırtına gibi esen eski Efes Pilsen'i geri istiyorum.