Fransa’da yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle yargılanan ülkenin eski cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, eski avukatı ve üst düzey bir yargıçla yolsuzluk anlaşması yaptığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, görev yaptığı 2007-2012 yılları arasında partisine yönelik cezai soruşturma hakkında bilgi vermesi karşılığında Monako'da prestijli bir iş teklif ederek sulh hakimi Gilbert Azibert'e rüşvet vermeye çalışmakla suçlandığı davada 3 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme Sarkozy'nin, kişisel avukatı ve üst düzey bir yargıçla nüfuz ticareti ve yolsuzluk yaptığı gerekçeleriyle mahkum edildiğini belirtti.

Ancak mahkemeden 3 yıl ceza alan eski cumhurbaşkanı'nın tutuklanmayacağı, sadece ev hapsi ya da elektronik bileklikle kontrol altında tutulacağı aktarıldı.

Yargıçlar, cezanın üç kişi arasında kanunu çiğnemek için işbirliği yapıldığına dair "ciddi kanıt" olduğu gerekçesiyle verildiğini ifade etti.

Sarkozy'nin avukatlarının mahkemede verilen karara itiraz edeceği duyuruldu.

Mahkeme, Sarkozy'nin avukatı Thierry Herzog'a sağcı siyasetçiyi merkez alan ayrı bir soruşturma hakkında bilgi almak karşılığında Côte d'Azur'da rahat bir iş teklif etmesi talimatı vermesinin duyulması üzerine soruşturma açmıştı.

Sarkozy'nin eski avukatı Thierry Herzoh ve yüksek yargıç Gilbert Azibert’in de yargılandığı yolsuzluk davasında Mahkeme, Fransa eski cumhurbaşkanı hakkında yarısı ertelenecek şekilde 4 yıla kadar hapis cezası talep ediyordu.

Dava, Sarkozy'nin 2007 başkanlık kampanyası için L'Oreal varisi Liliane Bettencourt'tan yasadışı ödemeleri kabul ettiği iddialarını inceleyen araştırmacılar tarafından kaydedilen, Azibert ve eski avukatı Herzog arasındaki konuşmalara dayanıyor.

Sarkozy, Bygmalion adı verilen bu skandalla ilgili olarak 17 Mart ve 15 Nisan tarihleri ​​arasında ayrı bir davada yargılanacak, ayrıca Sarkozy, 2012 başkanlık kampanyasında yasadışı fazla para harcamakla suçlanıyor.

Nikolas Sarkozy, 2007-2012 yılları arasında Fransa’da cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.