Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012’deki seçim kampanyasını yasa dışı yollarla finanse etmekle yargılandığı davada suçlu bulundu.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, yasa dışı seçim kampanyası finansmanından suçlu bulundu

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012'de seçim kampanyasını yasa dışı şekilde finanse etmekten suçlu bulundu.

Sarkozy bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Sarkozy'nin cezasının elektronik gözetim altında, bir yıl ev hapsi şeklinde uygulanabileceğini açıkladı.

Sarkozy'nin, 2012'de kaybettiği Cumhurbaşkanlığı seçiminde yasa dışı finansman sağlamakla yargılandığı davada 6 ayı tecilli olmak üzere 1 yıl hapis cezası talep edilmişti.

Paris Savcılığı, eski cumhurbaşkanı ile aynı davada yargılan 13 sanık için de 18 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemişti.

15 Haziran'da mahkeme salonuna gelerek hakime ifade veren Sarkozy, 2012'deki seçim kampanyasını 2007'deki gibi yürüttüğünü ve söz konusu suçlamaları reddettiğini belirtmişti.

Dava kapsamında Sarkozy, seçim harcamalarının parti faaliyeti gibi gösterilip yasal sınır olan 22,5 milyon avronun yaklaşık 2 kat üzerine çıkılmasının önüne geçilmesi ile suçlanıyordu.

Sarkozy, seçim kampanyasının finansmanı sırasında, tanıtım ve halkla ilişkiler kampanyasını yürüten Bygmalion şirketinden sahte fatura almakla ilgili şirket de Sarkozy'nin masraflarını gizlemek için sahte fatura düzenlemekle suçlanıyordu.

Sarkozy, geçen 1 Mart'ta yolsuzlukla suçlandığı "telekulak" davasında, 2 yılı tecilli olmak üzere 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.