Eski kayyumun yolsuzluğu için araştırma talebi

HABER MERKEZİ

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 2017-2018 yıllarında kayyum Cumali Atilla yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki 5,5 milyon liralık yolsuzluğun araştırılması için Meclis’e araştırma önergesi sundu. Önergenin gerekçesinde, para aktarılan havuz hesaptan otobüsü olmayan kişilere ve bir kooperatif başkanına çok sayıda haksız ödeme yapıldığı belirtildi.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre soruşturma kapsamında çok sayıda kişinin ifadesini alan mülkiye müfettişi tevdi raporuna atıfta bulunulan gerekçede, belediye bünyesinde çalıştırılan belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinin gelirlerinin toplandığı hesaptaki bir kısım paraların hak etmeyen kişilere ödendiğine dikkat çekildi.


Otobüs İşletmesi Müdür Vekili Berat Can Güven’in, Diyarbakır Valiliği tarafından otobüs gelirlerinin aktarılması için 15 Mart 2020 tarihinde resmi olarak görevlendirildiğine işaret eden Güzel, önergenin gerekçesinde “Valilik tarafından görevlendirilen Güven’in hazırlayıp bankaya gönderdiği ödeme listelerinde otobüs sahibi olmadığı halde bazı kişilere otobüs havuz hesabından ödeme yapıldığı, bu kapsamda; Muhsin Talay’a toplam 84 bin 808 lira, Uğur Akbal’a toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngel’e toplam 168 bin 965 lira usulsüz ödeme yapıldığı tespit edilmiştir” diye belirtti. Güzel, Berat Can ifadesinde bütün işlemlerin belediye başkanı Cumali Atilla’nın talimatı ile yapıldığını ifade etmiştir. Dönemin kayyumlarından Cumali Atilla’nın adı birçok yolsuzlukla basına ve kamuoyuna yansımıştır” ifadelerini kullandı.

Ortaya çıkan yolsuzluk skandalı kentte yankı bulurken, usulsüzlüklerde adı geçen Berat Can Güven’in verdiği ifade ortaya çıktı. Güven ifadesinde, alınan paraların AKP’nin seçim çalışmaları kapsamında kullanıldığı söyledi.