Eski Malezya Başbakanı Najib Razak, yolsuzlukla yargılandığı davanın ilk celsesinde suçlu bulundu.

Eski Malezya Başbakanı, yargılandığı yolsuzluk davasında suçlu bulundu

Eski Malezya Başbakanı Najib Razak, “1Malezya Kalkınma Berhad” (1MDB) adlı devlet fonundaki multi-milyar dolarlık skandal nedeniyle görülen mahkemenin ilk celsesinde yolsuzluktan suçlu bulundu.

Dava, geniş çevrelerce Malezya’nın yolsuzlukla mücadele kararlılığı için bir test olarak görülüyordu ve Güneydoğu Asya ülkesi için büyük politik etkileri olabilirdi.

Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesi Hakimi, “Davadaki tüm kanıtları düşününce, savcılığın davasını makul şüphenin ötesinde başarıyla kanıtladığını düşünüyorum” dedi.

Reuters’ın aktarımına göre Najib, çıkacak herhangi bir karara yüksek mahkemede itiraz edeceğini söyledi ve avukatları cezada erteleme talep etti. Yolsuzluk suçlamaları ağır para cezalarını ve 15’ten 20 yıla kadar hapis cezasını içeriyor.

Najib, güven ihlali, para aklama ve iddiaya göre yasa dışı olarak eski 1MDB biriminden yaklaşık 10 milyon dolar zimmetine geçirerek görevi kötüye kullanma gibi 7 farklı suçla yargılanıyor.

Bu, Najib’in 1MDB’den kötüye kullandığı iddia edilen paranın sadece bir kısmı. Savcılar, 1MDB fonundan Najib’in kişisel hesabına 1 milyar dolardan fazla para aktarıldığını ve bu nedenle 42 farklı suçlamayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

ABD ve Malezya yetkilileri, Najib’in kurduğu 1MDB fonundan 4,5 milyar dolar çalındığına inanıyor ve bu paraların dünya genelinde sanat eseri satın almak, süper yat satın almak ve “Wolf of Wall Street” (Wall Street Kurdu) filmini fonlamak için kullanıldığını söylüyor.

ABD yetkilileri, Malezya halkından çalınan paranın miktarının şok edici olduğunu söylerken, eski ABD Başsavcısı Jeff Sessions, bu skandalı en kötüsünden bir kleptokrasi olarak tanımladı.

Najib, 9 yıl boyunca Başbakan olarak görev yaptı. Masumiyetini her zaman korudu ve yasal sürecin adını temizlemek için bir yol olduğunu söyledi.

Najib’in avukatları, Najib’in Malezyalı finansçı Jho Low ve diğer 1MDB yetkilileri tarafından yanlış yönlendirildiğini ve savcıların iddia ettiği gibi paranın SRC’den zimmetine geçirilmediğini, Suudi kraliyet ailesi tarafından Najib’in kişisel hesabına bağış olarak yatırıldığını iddia etti.