Türkiye yakın tarihindeki devlet güdümlü kontrgerilla faaliyetlerinin merkezindeki isimlerden biri olan eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, Sedat Peker’in iddiaları sonrasında Peker’den JİTEM’e, Adil Öksüz’den Yeşil’e ve Abdullah Çatlı’ya dair pek çok konuda açıklamalar yaptı. Eymür, Mehmet Ağar’ın da yargılandığı faili meçhul cinayetler davasında ismi geçen 18 kişinin, devlet görevlileri tarafından para için öldürüldüğünü söyledi.

Eski MİT’çi Mehmet Eymür: Devlet görevlileri 18 kişiyi para için öldürdü; Çiller cinayetleri biliyordur

Türkiye yakın tarihinde devlet tarafından devrimcilere karşı girişilen kontrgerilla faaliyetlerinin merkezindeki isimlerden biri olan eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşalarıyla ortaya çıkan konulara ve güncel tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'na konuşan Eymür, Abdullah Çatlı, Mehmet Ağar, Tansu Çiller, Yeşil, Sedat Peker, Doğu Perinçek gibi birçok isme ilişkin iddialarının yanı sıra JİTEM'in işlediği ve 'faili meçhul' bırakılan cinayetlere değindi.

‘PEKER’LE BİR KEZ KARŞILAŞTIM’

Sedat Peker’le geçmişte bir kez karşılaştığını belirten Eymür, “Bir akrabanın evinde karşılaştık tesadüfen. Benim yazılarım vardı o zaman. İsmi geçiyordu. ‘Ben artık iş adamı oldum’ dedi. ‘İş adamı arkasında 30 kişiyle gezmez’ dedim. ‘İş adamı olmanı temenni ederim ama bugünkü durumun benzemiyor’ dedim. Öyle bir konuşmamız geçti” dedi.

‘JİTEM GERÇEK’

JİTEM’in gerçek olduğunu belirten Eymür, işlenen ‘faili meçhul’ cinayetlerle ilgili de konuştu:

"JİTEM Gerçek elbette. Veli Küçük'ü de iyi tanırım. Yanlış işlere giriştiler. JİTEM, şu bu falan filan" diyen Eymür, faili meçhulleri şöyle anlattı: "(18 kişiyle ilgili dava) Tarık Ümit'ten aldığım listeleri falan verdim hep. Bizde çalışan Kaşif Kozinoğlu (Ergenekon operasyonu sırasında cezaevinde ölen eski MİT mensubu) bu grupla çalışanlardan biriydi mesela. Tabii ben bu cinayetleri rapor ettim. O raporları usulüne uygun biçimde verdim.

Devlet benim gözümde her şeyi yapabilir. Meşrudur. Benim için böyle. Ama işin içinde menfaat varsa… 'Bu kadar para ver yoksa seni öldüreceğim.' Bu insanlar maalesef böyle öldürüldü...

Sözüm para etmedi. Ben o dönemden itibaren yazdım. Raporladım. Anlattım. Herkes espriyle rica ediyordu. "Bizi de yaz da yükselelim" diye. Ben yazdıkça Mehmet Ağar güçlendi. Ben bunları yazdım, rapor ettim. O kadar enteresan bir şey ki bu… Menfaatler önemli...

(Çiller bu cinayetlerden haberdar değil miydi?) Biliyordur. Ama Mehmet Ağar kim bilir nasıl takdim ediyor? Ağar bunlara pasaport veriyor, yetki veriyor."

‘ADİL ÖKSÜZ ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR’

“15 Temmuz henüz çözülmedi tam olarak” diyen Eymür, “Amerika, şunu diyecek de cemaat yapmayacak, mümkün mü? Cemaat istediği gibi davranabilir mi? Bu bağlamda bakmak lazım. Çok soru var. Mesela Adil Öksüz. Hâlâ yok ortada. Ben öldürülmüş olabileceğini de düşünüyorum. Normal değil” ifadelerini kullandı.

‘YEŞİL YAŞIYOR MU?’

‘Yeşil’ olarak bilinen 90’ların katil istihbaratçılarından Mahmut Yıldırım’ın yaşayıp yaşamadığı sorusuna yanıt veren Eymür, “Zannetmiyorum. Herhalde parayı bölüşenlerden biri temizledi onu. Ortadan kaybolduğu zaman. Bayağı aradık o zaman. Arabasını Bahçelievler'de bulduk. Şoförü vardı o da ortadan kayboldu” dedi.

‘CEM ERSEVER’İ YEŞİL ÖLDÜRDÜ’

JİTEM’in kurucuları arasında olduğu belirtilen Binbaşı Cem Ersever’in Yeşil tarafından mı öldürüldüğü sorusuna yanıt veren Eymür, “Zannedersem o öldürdü. Yok diyordu ama. ‘Ben yapmadım’ dedi. Ama yaptığını da söylerdi genelde. Cem Ersever için yapmadığını söyledi. Ama sanıyorum o öldürdü” ifadelerini kullandı.

Eymür, ‘Yeşil’ hakkındaki, “Gerçek bir katil oysa, siz nasıl görüyordunuz?” sorusuna ise, “Yürekli bir oğlandı. Öyle adamlar çok. Mardin'de de Binno diye eski eşkıya elemanımız vardı. Millet korkar mağaralara girmeye, askerler falan, bunları sokardık hep” diye yanıt verdi.

‘ÇATLI UYUŞTURUCU İŞİ YAPIYORDU’

Devletin kullandığı ülkücü isimlerden biri olan ve Susurluk kazasında yaşamını yitiren Abdullah Çatlı ile ilgili konuşan Eymür, “Çatlı ile de münakaşam oldu. Bebek'te bir restorana getirmişti biri. Dedim ki uyuşturucu işi yapıyorsunuz. O zaman yurt dışında yaşıyorlardı. ‘E biz mecbur kaldık, aç mı yaşayalım’ dedi” ifadelerini kullandı.