Eski THK yöneticisi Bayram Duman, ülkenin birçok köşesindeki orman yangınlarına dikkat çekerek THK’yi yöneten kayyum heyetine tepki gösterdi. Duman, “Ormanlar yanarken THK’nin söndürme uçakları niçin inatla bekletiliyor?” diye sordu

Eski THK yöneticisi Duman: THK'nin söndürme uçakları niçin inatla bekletiliyor?

Haber Merkezi

Ülkenin birçok köşesindeki orman yangınları devam ediyor. Kontrol altına alınamayan orman yangınları yerleşim yerlerini de tehdit ederken Türk Hava Kurumu'nun (THK) yangın söndürme uçakları da yine tüm tepkilere rağmen kullanılmıyor.

THK’nin eski Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman da bir basın açıklaması yaparak THK kayyum heyetine tepki gösterdi. Duman, “Türk Hava Kurumu yangın uçakları üç yıldır devre dışı bırakılıyor. Ormanlar yanıyor, THK kayyum Heyeti ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vicdanı rahat mı? Manavgat orman yangınını söndürme kabiliyeti açısından helikopterlerin değil THK yangın söndürme uçaklarının işidir. THK uçaklarımız inatla niçin bekletiliyor?” ifadelerini kullandı.

UÇAKLARIN PARÇALARI DEĞİŞİYOR MU?

Duman, açıklamasında, THK’yi yöneten kayyum heyetine yönelik de şu ifadeleri kullandı:

“THK yangın söndürme uçaklarımız siz göreve geldiğinizden bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı ihalelerine alınmıyor. Yıllardır başarıdan başarıya koşan uçaklarımızın su taşıma kapasitesi 4 bin 900 litre iken Orman Bakanlığı ihaleye 5 bin Litre üzerinden çıkarak 100 litrelik fark yüzünden uçaklarımızı ihale dışı bıraktı. Siz ne yaptınız? Neden bu duruma karşı bir tek satır beyanınız ve açıklamanız yok?

Milli servet durumundaki bu uçakların, uçmasalar bile zamana bağlı değişmesi gereken parçaları ve dolayısıyla giderleri vardır. Bunlarla ilgileniyor musunuz? Yoksa zamanın çöplüğüne mi terk ettiniz bu varlıklarımızı?

eski-thk-yoneticisi-duman-thk-nin-sondurme-ucaklari-nicin-inatla-bekletiliyor-903994-1.
Eski THK yöneticisi Bayram Duman

THK UÇAKLARINI NEDEN ISKARTAYA AYIRDINIZ?

Kendi uçaklarımız ile almadığınız ihaleyi bir özel şirketle ortaklaşa ve yine THK’nın ülkemizde başka kimsede bulunmayan imkânlarını kullanarak Rus uçakları için aldığınız konuşuluyor. Bu vahim haber doğru mudur? Kendi uçaklarımıza ıskartaya ayırıp neden böyle bir şey yaptınız? Milletin kurban derisi bağışlarıyla satın alınan bu milli servete yazık değil mi? Kısaca THK da ne yapmak istiyorsunuz, ne iş yapıyorsunuz bir açıklayın.”

KAYYUM, AKP’Lİ ESKİ BAKAN CENAP AŞÇI

THK, Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu. Geçtiğimiz yıllarda yolsuzluk iddiaları ile gündeme kuruma, 2019 yılının Ekim ayında Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya’dan oluşan üç kişilik kayyum heyeti atandı. Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı ise 63’üncü AKP Hükümeti’nde Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmıştı.