HES projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptal edilmesi üzerine yeniden başvuran eski vali ÇED gerekli değildir kararı aldı. ÇED olumlu kararının iptal edilmesi üzerinden 15 gün geçmeden yeni karar verilmesini değerlendiren davanın avukatı Yıldırım, “Hukuk devletini yaralayan bir anlam taşıyor” dedi.

Eski valinin HES projesine hukuk işlemiyor: Yeniden onay verildi

Dilan Şahinbaş

Artvin’de valilik, Şavşat’ta ise kaymakamlık yapmış olan Selahattin Akyurt tarafından yapılması planlanan Hanlı HES projesi bölge halkının hukuki mücadelesi sonucu iptal edilmesine rağmen yeniden çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Akyurt’un sahibi olduğu Akyurt Enerji Üretim A.Ş tarafından Hanlı HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Bölgedeki heyelan sorununa ve projeni çevreye vereceği zarar dikkat çeken bölge halkı kararın iptali istemiyle Rize İdare İdare Mahkemesi’ne dava açtı. İtirazları haklı bulan mahkeme geçen 8 temmuzda ÇED olumlu kararını iptal etti.

Kararını üzerine kurulu gücünü düşürdüğünü belirten şirket yeniden başvuru yaptı. Başvuruyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu kez ÇED gerekli değildir kararı verdi.


15 gün geçmeden yeni karar

Davanın avukatı ve Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı Halis Yıldırım Rize İdare Mahkemesi’de açılan iptal davasının 08 Temmuz 2020 tarihinde sonuçlandığını ancak gerekçeli kararın 21 Eylül tarihinde taraflarına ulaştığını ifade etti. Yıldırım, “Keşif ve bilirkişi raporlarında da yer alan birçok nedenden iptal edilen projenin gerekçeli kararın üzerinden 15 gün geçmeden yeniden başvuru yapmış ve hemen ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bu baş döndürücü hız ve bir mahkemenin gerekçeli kararını işlevsiz kılacak girişim gerçekten aslında hukuk devletini örseleyen yaralayan bir anlam taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

ÇED bizim için geçerli değil

Bölge halkından Metin Şahin, “ÇED raporunu hazırlayanlar, köylerimize gelerek herhangi bir incelemede bulunmadılar. Masa başında oturarak hazırlanan ÇED bizim için geçerli değildir” dedi.

ÇED gerekli değildir kararının da iptali için mücadele edeceklerini belirten bölge halkından Tahsin Yazısı “HES’in yapılmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğimizi söyledik. En kısa zamanda da olabildiğince geniş bir katılımla ÇED gerekli değildir kararına karşı bir dava açacağız. Ve şirketin HES proje sahasına girmesine karşı tetikte olacağız. ve şirketin HES projesi sahasına girme ihtimaline karşı tetikte olduklarını, olumsuz bir durumda Şavşat halkı olarak kimseye zarar vermeden, şiddet uygulanmadan tamamen demokratik yöntemlerle mücadele edeceklerini vurguladı.