Eski YARSAV Başkanına insan hakları ödülü

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), ‘FETÖ’den tutuklu bulunan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) eski başkanı Murat Arslan’ı ‘Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık gördü. Ödül 2013 yılından bu yana insan haklarının savunulması alanında üstün hizmet gösterenlere veriliyor.

Ödülü duyuran AKPM, Arslan’ı ‘iyi tanınan ve saygın’, ‘her zaman yargının bağımsızlığından yana olan’ ifadeleriyle tanıttı.

Yeni kriz habercisi
Ödülün, Strasbourg-Ankara hattında özellikle Türkiye’nin 13 yıl aradan sonra tekrar denetim sürecine alınması nedeniyle başlayan gerginliği daha da artırabileceği konuşuluyor. Arslan’ın adı ödül adayları arasında yer alınca Ankara bu durumdan duyduğu ‘rahatsızlığı’ AKPM yetkililerine iletmişti. Ancak Ankara’nın girişimleri Strasbourg nezdinde bir sonuç doğurmadı.

Adayları seçmek ve kazananı belirlemekle görevli seçici panel, AKPM başkanı ya da onun tarafından belirlenen bir isimle insan haklarıyla bağlantılı altı bağımsız isimden oluşuyor. Arslan’ın yanısıra Macar Helsinki Komitesi adlı sivil toplum örgütü ve Avusturyalı din adamı Gerog Sporschill de adaylar arasındaydı. Ödül geçen yıl Yezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad’a verilmişti. Kazanan isme 60 bin avro para da veriliyor.

Arslan, 26 Ekim 2016 tarihinden bu yana tutuklu. YARSAV da darbe girişiminin ardından çıkarılan ilk OHAL kararnamesiyle kapatılmıştı.