Türküleri ve anonim eserleri ‘lo-fi hiphop’’ ‘chillbeat’ soundlarda yorumlayan ve birçok farklı çalışmayla müzikseverlerin beğenisini kazanan Armageddon Turk grubun kurucusu Orkun Tunç, yıllarca süren çalışmaların meyvelerini topladıklarını söylüyor.

Eskiden yeniye “cool” geçiş

Fotoğraf: Orkun Tunç
Umut SERDAROĞLU

YouTube’da popüler olan hip hop ve chill-out müziğin unsurlarını birleştiren “lo-fi hiphop” türünün ülkemizdeki temsilcilerinden Orkun Tunç ve Zag Erlat’tan oluşan Armageddon Turk, son çıkardığı “Sorry Kid, A Human Made This” albümüyle çıtayı bir tık daha yukarı çekerek türü birçok müzikseverle tanıştırmaya devam ediyor. Özellikle Gülden Karaböcek’in “Şaka Yaptım” parçasına yaptığı mix ile birçok kişi tarafından tam not alan Orkun Tunç ile lo-fi hiphop ve albüm çalışmaları üzerine konuştuk.

İlk olarak Tunç’a Lo-fi hiphop’ın Türkiye’deki yerini sorduğumuzda insanların çoğunlukla rahatlamak için bu müziği dinlediğini söylerken şu sözleri kullanıyor: “Konuştuğum birçok müziksever çalışırken, dinlenirken, yürürken, hatta kitap okurken bu tarz müzikler dinlediğini söylüyor. Türkiye’de belli bir tarz olarak dinlendiğini düşünmüyorum. Sakin, dinlendirici müzik olarak tercih edildiğini düşünüyorum. Hiphop ile bağı yüzünden ben daha deneysel çalışmalar olabileceğini hissediyorum ilerleyen yıllarda…”

Yıllarca süren çalışmalarla gelen başarı

Pet Shop Boys, Gorillaz, Moby gibi dünyaca ünlü müzisyen ve gruplarla çalışmalarını sorduğumuzda ise Tunç şöyle konuşuyor: “Yıllarca süren çalışmalarımızla Avrupa’da ve Amerika’da yapılan müziğin benzerini yapabilmek için remixlerini üretmeye başladık. Bununla beraber yurtdışından bulabildiğimiz herkese de yazmaya başladık. Yıllarca süren çalışmalarımızın ve sabrımızın meyvelerini ise bazı menajerlerin ve plak şirketlerinin ilgilerini çekerek toplamaya başladık.” İlk başta yıllarca severek dinledikleri müzisyenlerin albümlerinde ya da remix çalışmalarında olmanın garip hissettirdiğini aktaran Tunç, “O insanların bizim gibi müzik delisi olduğunu anladığımızda her şey daha güzelleşmeye başladı” diyor.

Son albümmüş gibi

Yıllardır dillerden düşmeyen geleneksel halk ezgilerini lo-fi hiphop türüne harmanlayarak ortaya çıkardıkları Anadolu Lo-Fi albümleri hakkında konuşan Tunç, şekilde devam ediyor: “Pandeminin 2020 Mart ayında ülkemizde de ciddi hissedilmesi ile, sanki bir zombi filmindeymişiz ve dışarı çıkmanın hayati tehlike olduğu bir dünyada, “bize son albümümüzü yapmamız teklif edilse ne yapardık” fikrinden yola çıkarak, ileriki jenerasyonlar için bir hediye albümü yapmak istedik. Zag Erlat’a anonimlerden oluşan bir lo-fi albüm yapmalıyız ve bu türkülerin uzun yıllar genç jenerasyon tarafından farklı bir şekilde dinlenilmesini sağlamalıyız dediğimde aynı fikirde olduğumuzu öğrendim. Bize albümde eşlik eden müzisyen dostlarımızın katkılarıyla Zag Londra’daki evinden, ben İstanbul’dan projeleri birbirimizle paylaşarak albümü bitirdik. Gençlerin eski bulduğu, folklorik müziğin hâlâ “cool” olabileceğini göstermek istedik biraz da…”

Sıra dışı albüm kapağı

Tunç, son çıkardıkları Sorry Kid, A Human Made This albümünü uzun zamandır çıkarmak istediğini söylerken, albüm hakkında şu sözleri sarf ediyor: “Bu albüm bir enstrümantal hiphop albümü. Çeşitli dönemlerde, hatta ‘Anadolu Lo-fi’ dan önce bitirdiğim bir albümdü. Ülkemizin önemli değerleri, Abidin Dino, Fikret Mualla gibi isimler de ilham kaynağımdı albümü yaparken. Albümdeki şarkıları 100’e yakın enstrümantal beat içerisinden seçtim.” Albümün kapak tasarımı ve kapak da bulunan yapımcı Ahmet Ertegün figürüne da değinen Tunç, şöyle devam ediyor: “Tam albümü başka bir kapak ile çıkaracak iken, aklıma bir oyuncak figür koyma fikri geldi kapak için. Ama bu sahte bir oyuncak olamazdı ve bir anlamı olmalıydı. Kilink Custom Toys ve arkadaşım Burak ile de tam bu esnada tanıştım. Dünyanın en büyük müzik yapımcılarından birini anmak istedik. Burak ile bir sanat eseri olarak baktık kapağa ve oyuncak figürün de öyle olması gerektiğini hissettik.”