Eskişehir Şehir Hastanesi, 29 Ekim’de açılacak. Yeni hastanenin, kapatılacak hastanenin yatak sayısından sadece 86 daha fazla yatağı var

Eskişehir'de hastane kaosu başlıyor: Sadece 86 yeni yatak

BURCU CANSU

“Hastaların müşteri, hastanelerin karlı işletmeler" olarak tanımlandığı şehir hastanelerine bir yenisi daha ekleniyor. Akfen İnşaat’ın yaptığı Eskişehir Şehir Hastanesi, 29 Ekim’de açılıyor. Eskişehir Şehir Hastanesi’nin açılışı ile 995 yatak kapasiteli Eskişehir Devlet Hastanesi kapanacak. Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin de kardiyoloji, onkoloji gibi bazı bölümleri şehir hastanesine taşınacak. Böylelikle 81 yatak kapasiteli şehir hastanesinin açılışı ile sadece 86 yeni yatak hizmete sunulacak.

Kazançlı çıkan şirket olacak
Eskişehir Şehir Hastanesi’nin maliyeti yaklaşık 650 milyon TL olacak. Buna karşılık Akfen İnşaat'a yıllık 129 milyon TL kira ödenecek. Şirket 4-5 yılda harcamasını geri alacak ve sözleşme gereği en az 20 yıl boyunca yapılacak ödemeleri kar hanesine yazacak. Kira bedeline ek olarak Akfen İnşaat firması Hazine garantisi nedeniyle güvenlikten laboratuvara, görüntüleme hizmetlerinden temizliğe kadar birçok hizmetten de para kazanacak.

Şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktaki hastanenin açılışı için gün sayılsa da ulaşım sorunu henüz çözülmedi. Sadece otobüsle ulaşım sağlanabilecek. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını üstlendiği tramvay hattı henüz tamamlanmadı. Hattının hizmete başlayacağı tarih ise henüz bilinmiyor.

***

Ulaşımı zor

Eskişehir Tabip Odası Başkanı Mehmet Akif Aladağ, maliyeti çok yüksek, ulaşımı zor hastane anlayışını çağ dışı gördüklerini belirterek, şunları söyledi: “Bunun yerine halkın kolay ulaşacağı hastanelere gereksinim var. Birilerine para kazandırmayı hedeflemeyen, halka kaliteli, parasız, eşit sağlık hizmeti sunulmalıdır.”