Eskişehir’de kadınlar, Adalar Migros önünde “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında, “Bu çekilme kararı gerici, ırkçı, tarikatçı güçlerin taleplerini karşılama ve siyasi iktidarın kendi bekasını sağlama çabasıdır” denildi.

Eskişehir'de kadınlardan 'İstanbul Sözleşmesi' eylemi: Vazgeçmeye niyetimiz yok

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu (EDKP), kadın cinayetlerini ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etmek için Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek Adalar Migros’a yürüdü.

Adalar Migros önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi kimsenin lütfu ile imzalanmadı, kadınların kararlı, dirençli mücadelesi sayesinde kazanıldı. Bugün de sözleşmeden vazgeçmeye niyetimiz yok. Bu kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz” dedi.

"KUTSAL AİLENİZ KADINLARI ÖLDÜRÜYOR"

EDKP adına basın açıklamasını okuyan Burcu Akgül, “28 gün çeken şubat ayı 35 kadına mezar oldu. Bu katliamları önlemek ve kadına yönelik şiddeti durdurmakla yükümlü olan iktidar bir gece yarısı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği ilan etti. Kadınların hayatlarına ve haklarına darbe yapılarak hukuk ve hukuk güvenliği, meclis iradesi ve çok vurguladıkları millet iradesi yok sayıldı. Bu çekilme kararı gerici, ırkçı, tarikatçı güçlerin taleplerini karşılama ve siyasi iktidarın kendi iktidarının bekasını sağlama çabasıdır. Sözleşmeden çekilme kararını tanımıyoruz, bu karar hukuksuzdur” diye konuştu.

İzmir'in Konak ilçesinde 17 yaşındaki 5 aylık hamile Sezen Ünlü’nün 24 yaşındaki Anıl Y. tarafından 16 yerinden bıçaklanarak öldürülmesine değinen Akgül, “Kutsal aile diyenlerin, kadını aileye hapsedip çocuk doğur baskısı yapanlar, İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler Sezen Ünlü’nün katilidir... Kutsal aileniz, o yere göğe sığdıramadığınız milli-kültürel değerleriniz kadınları ve kız çocuklarını öldürüyor” dedi.

12 SAATTE 6 KADIN KATLEDİLDİ

Sözleşmeden çekildikten hemen sonra 23 Mart günü 12 saatte 6 kadının katledildiğini belirten Akgül, “Hayatlarımızın ve haklarımızın tek bir adamın kararına, kararnamesine bağlı olmasına izin vermiyoruz Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Akgül, sözlerine şöyle devam etti: “20 Marttan beri Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak bu çekilme kararını tanımadığımızı sokaklarda, meydanlarda ve alanlarda yaşamak istediğimizi haykırıyoruz; haykırmaya devam edeceğiz! Kadınlar, kazanımlarımıza hız kesmeden saldırıları süren iktidara ve onun yarattığı gerici odaklara karşı mücadele etmeye devam edecek! İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz! Kadınların, çocukların, LGBTİ+’ların şiddetsiz bir dünyada, eşit ve özgür bir yaşam sürmesi için, haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz! Gücümüzü birbirimizden, gücümüzü dayanışmamızdan alıyoruz!”