Eskişehir'de SOL Parti, TKP, HDP, TİP, EMEP, EHP, TKH, İKP ve Halkevleri kentteki gerici provokasyon ve uygulamalara karşı eylem düzenledi.

Eskişehir'de sosyalislerden ortak eylem: Gericiliğe ve faşizme karşı laikliği ve özgürlüğü savunuyoruz
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Eskişehir'de sol ve sosyalist partiler; Eskişehir Valiliğinin Anadolu Fest'in gerçekleştirileceği günleri de kapsayan 15 günlük yasağını ve ardından gerici çevreler tarafından tırmandırılan laiklik karşıtı gelişmeleri protesto etti.

"Gericiliğe ve Faşizme Karşı Laikliği ve Özgürlüğü Savunuyoruz" sloganıyla bugün saat 19.00'da Ulus Anıtı önünde gerçekleştirilen eyleme SOL Parti, TKP, HDP, TİP, EMEP, EHP, TKH, İKP ve Halkevlerinin Eskişehir il örgütleri katıldı.

Kitle adına basın açıkamasını okuyan Taylan Ferhat Adıgüzel, gerici çevrelerin baskısıyla Eskişehir'in Valilik tarafından "yasaklar şehri" haline getirildiğini vurguladı. Uygulamanın laikliğe aykırı olduğunu belirten Adıgüzel, "kentteki tarikatların istekleri doğrultusunda sosyal yaşamın biçimlendirilmeye çalışıldığını" dile getirdi.

Açıklamada, Eskişehir'de etkinliklere yönelik "güvenlik gerekçesiyle" baskı ve yasaklar dayatılırken, Türkiye'nin dört bir yanından gençlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan resimli afişlerle Adana'da AKP Festivaline taşındığına da değinildi.

"GENÇLERİN GERÇEK GÜNDEMİ BAŞKA"

Gerici yapıların festivale dönük yalan propagandasını "Gezi'deki Kabataş hikayesine" benzeten Adıgüzel, ülkede gençlerin gerçek gündemini şu sözlerle dile getirdi:

"Gençlerimizin çoğunluğunun yurt dışına gitmek istediği, barınacak yurt bulamadığı için kazandığı üniversiteye gidemediği, öğrencilerin önemli bir kısmının bir işte çalışmak zorunda kalarak eğitimine devam ettiği, üniversite mezunları arasında işsizliğin alıp başını gittiği, sokakta hissedilen enflasyonun %100'e geldiği ülkede, gericilerin gündemi kadınların etek boyu, gençlerin festivali!"

Gericilerin yalanlarına "halkın karnının tok olduğunu" ifade eden Adıgüzel, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Gericilerin yalanlarına halkımızın karnı tok! Onları iyi tanıyoruz.
Biz onları; tarikat yurtlarında kapıları kilitledikleri için yanarak ölen, yurtlarda zorbalığa, tacize, tecavüze uğradığı için intihar eden yoksul çocuklardan tanıyoruz!
Biz onları; bu ülkenin yer altı ve yer üstü zenginliklerinin bir avuç patrona peşkeş çekmelerinden tanıyoruz!
Biz onları, Yeni Osmanlıcılık hayalleriyle emperyalizmle el ele Suriye halkının üzerine cihatçı çeteleri salmalarından tanıyoruz.
Biz onları hakkını arayan işçiye atılan polis copundan tanıyoruz!
Biz onları Eskişehir’de gece yarısı Ali İsmail’e atılan tekmeden, Ali İsmail’in katillerinden tanıyoruz!"

"GENÇLERLE DEĞIL, UYUŞTURUCU VE TARİKATLARLA MÜCADELE EDIN"

Adıgüzel; Eskişehir Valiliğine de "gençleri çok düşünüyorlarsa, tarikatların talebiyle yasaklar koymak yerine uyuşturucu çeteleriyle, tarikatların kendisi ile mücadele" edilmesi çağrısında bulunarak, "gençleri umutsuzluğa mahkum edenlerden" hesap sorulacağını açıkladı.

Yüzlerce yurttaşın katıldığı kitlesel basın açıklamasında, "Laiklik Yoksa Özgürlük De Yok", "AKP Gençliğe Zararlıdır", "Bu Memleket Bizim Yobaza Faşiste Bırakmayız" sloganları atıldı.