Verimli tarım arazisi olan Alpu Ovası’na yapımı planlanan termik santrala itiraz eden yaşam savunucuları pes etmiyor. Son olarak Porsuk’a “Kömürü Es Geç” yazılı pankart açtılar

Eskişehir, kömürlü santraldan değerli!

Eskişehir’e, verimli tarım arazisi olan Alpu Ovası’na kurulması planlanan kömürlü termik santrala karşı aylardır süren tepkiler devam ediyor. Son olarak santrala tepki gösteren bir grup yaşam savunucusu, Porsuk Çayı’nda kiraladıkları teknenin arkasına ‘Kömürü Es Geç’ yazılı, 45 metrekarelik pankart açtı.

Sabah saatlerinde Porsuk Çayı kıyısına gelen çevreciler, bir yandan vatandaşlara kömürlü termik santrala karşı olduklarını belirten broşürler dağıtırken, 3 genç de tekneye binerek Porsuk Çayı’nın ortasında ‘Kömürü Es Geç’ yazılı pankart açtı. Tekneyle bir süre Porsuk Çayı’nda dolaşan çevrecilerin bu eylemini arkadaşları drone ile görüntüledi.

Santral yapılırsa erken ölümler artacak
Etkinliğin, tüm dünyada fosil yakıtlara karşı başlatılan ‘Break Free’ (Kömürden Kurtul) hareketinin bir parçası olarak düzenlendiği belirtildi. Hareket, tüm dünyada fosil yakıt çağını sonlandırarak, yenilenebilir enerji çağını başlatmayı hedefliyor. Break Free kapsamında dünyanın farklı ülkelerinde de etkinlikler düzenleniyor. Greenpeace Akdeniz’in, ‘Kömürü Es Geç’ kampanyası kapsamında hazırladığı hava modellemesi raporunda, söz konusu santralın yaratacağı hava kirliliğinin şehirde 3 bin 200 erken ölüme neden olacağı vurgulandı.

Greenpeace Akdeniz Kampanya Sorumlusu Deniz Bayram, Porsuk Çayı’nda gerçekleştirilen etkinlikle ilgili olarak, “Eskişehirliler bir kez daha kömürlü termik santral istemediğini tüm dünyaya gösterdi. Bir an önce ‘ÇED olumlu’ kararının iptal edilerek bu projeden tamamen vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ise “Eskişehir halkı, bu güzel şehirde başından beri kömürlü termik santralı istemediğini her fırsatta dile getiriyor. Bugün de şehrin simgesel noktası olan Porsuk Çayı’ndan tüm dünyaya, Eskişehir’in kıymetli olduğunu ve onu kömürlü termik santralın külüne terk etmeyeceğimizi haykırdık” diye konuştu.

Ne olmuştu?
Eskişehir Tepebaşı’nden Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarım arazileri üzerine “Alpu Termik Santrali ve Bu Santrale Kömür Sağlayacak Olan Rezerv Alanındaki Yeraltı Maden İşletmesi ile Kül Düzenli Depolama Tesisi” projesi yapmak isteniyor. Toprak Koruma Kurulu, termik santralın kurulmak istendiği arazinin, Ocak 2018’de “tarım alanı” statüsünden çıkarılmasına onay verdi. Projenin “ÇED Olumlu” kararı 6 Mart 2018’de verildi. Projenin ihalesi 26 Ocak’ta yapılacaktı ancak üç kez ertelenerek 15 Ağustos’a uzatıldı. Bakanlar Kurulu 26 Nisan’da termik santralın inşası amacıyla Tepebaşı ilçesinde Beyazaltın (Sepetçi) ve Margı mahallelerinde acele kamulaştırılma kararı aldı. Yeşil Barış Hukuk Derneği, Eskişehirliler ve birçok kurum ÇED Olumlu Kararı’na karşı dava açtı.