Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın 7. yılında açıklama yapan ESM, “Emekçilerin çalışırken ölmedikleri, yaralanmadıkları, meslek hastalığına yakalanmadıkları, eşit ve özgür bir dünya istiyoruz” dedi.

ESM: Emekçilerin çalışırken ölmedikleri eşit ve özgür bir dünya istiyoruz

Enerji, Sanayi, Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının 7. yılına ilişkin açıklama yaptı.

Yeni faciaların olmaması için enerji, inşaat, metal, madencilik gibi ağır işkollarında çalışan emekçilerin kamuda istihdam edilmesi, yaygın ve sürekli bir denetim mekanizması kurulması gerektiği belirtilen açıklamada, “Emekçilerin çalışırken ölmedikleri, yaralanmadıkları, meslek hastalığına yakalanmadıkları, eşit ve özgür bir dünya istiyoruz” denildi.

301 madencinin ölümünden sorumlu olan patronlar ve işveren temsilcileri göstermelik cezalarla ödüllendirildiği ifade edilen açıklamada 15 Nisan 2020 tarihinde çıkarılan infaz yasası ile tutuklu tüm sanıklar tahliye edilerek vicdanların bir kere daha göçük altında bırakıldığı vurgulandı: “Yapılan göstermelik yargılamalarda mahkeme heyeti ve bilirkişiler defalarca değiştirilerek davanın içi boşaltıldı. Kaza sonrası kıdem tazminatı hak edecek şekilde hizmet akdi sona eren maden emekçilerinin tazminatları uzun süre ödenmedi. Madencilerin kararlı mücadelesi ile 7. yılın sonunda tazminatların TKİ tarafından ödenmesine karar verildi."

"KAR HIRSI, SOMA FACİALARINA DAVETİYE ÇIKARMAYA DEVAM EDİYOR"

Büyük iş kazalarına neden olan özelleştirme, taşeronlaşma, rödovans gibi yanlış uygulamalardan ders çıkarılmadığı vurgulanan açıklamada “Kamu madenciliğinin alanı daraltılmaya devam ediliyor. Gerekli şartlara ve teknik altyapıya sahip olmayan özel firmalar üretim zorlaması ve kar hırsı ile yeni Soma facialarına davetiye çıkarmaya devam ediyor. Doğayı ve çevreyi düşünmeden, ek maliyet kalemi olan çevresel önlemler alınmadan yapılan madencilik çalışmaları; havamızı, suyumuzu, toprağımızı, yaşam alanımızı kirletmeye ve yok etmeye devam ediyor. Her yıl binlerce emekçinin hayatını kaybetmesine neden olan iş cinayetlerinin birinci nedeni özelleştirme ve taşeronlaşmadır. Herkesin insanca bir çalışma hayatı, ücreti ve emeklilik hakkı olmalıdır. Yeni Soma facialarının olmaması için enerji, inşaat, metal, madencilik gibi ağır işkollarında çalışan emekçilerin kamuda istihdam edilmesi, yaygın ve sürekli bir denetim mekanizması kurulması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Patronların kar hırsıyla yönettiği ve her yıl binlerce emekçinin ölmesine, sakatlanmasına ya da meslek hastalığına yakalanmasına neden olan piyasacı çalışma hayatının bir an önce terk edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “İş sağlığı ve güvenliği alanı mali bir gider olarak görülmemeli, bu alan üzerinde ciddi bir kamu denetimi oluşturulmalıdır. Özellikle madenlerde özelleştirmeler durdurulmalı, taşeron istihdam ve rödovans modeli terkedilmelidir. Tüm çalışanlara kamusal, nitelikli, güvenceli bir gelecek sunulmalıdır. Soma’da, Ermenek’te, Karadon’da, Kozlu’da ve nicelerinde kaybettiğimiz tüm maden emekçilerini bir kez daha saygıyla ve özlemle anıyoruz. Emekçilerin çalışırken ölmedikleri, yaralanmadıkları, meslek hastalığına yakalanmadıkları, eşit ve özgür bir dünya istiyoruz” ifadeleri yer aldı.