ESM Genel Başkanı Sağtekin, MTA Genel Müdürlüğü’nün arazi personelini çalıştırmaya devam ettiğini belirterek, personelin hayatını tehlikeye atan arazi çalışmalarının tümünün salgının son bulacağı tarihe kadar ertelemesi gerektiğini belirtti

ESM: MTA Genel Müdürlüğü arazi çalışmalarını ertelemeli

KESK’e Enerji ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Başkanı Cemalettin Sağtekin MTA Genel Müdürlüğü’nün arazi çalışanlarının hayatını hiçe saydığını belirtti. Sağtekin, “MTA’nın devam eden arazi kamplarında, arazi elemanları birkaç günden 20 güne kadar görev emirleriyle ülkemizin her bölgesinde görevlendirilmektedir. Bu süre boyunca personel sürekli hareket halinde bulunmaktadır” dedi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Sağtekin, MTA Genel Müdürlüğü’nün, arazi çalışmalarının tümü salgının son bulacağı tarihe kadar ertelemesi, arazi personelinin ve işçilerin arazi koşullarından doğan maddi kayıplarının giderilmesi ve arazi çalışmaları tekrar başlayana kadar idari izinli sayılmaları için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

PERSONELİN SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATILIYOR

Şehirlerarası seyahatlerin 28 Mart’tan itibaren valilik iznine bağlanmasıyla da arazi personelinin ulaşımla ilgili problemlerle yüz yüze kalacağını beliten Sağtekin, şunları kaydetti:

“Arazi personeli, bir gün önce kimin kaldığını bilmediği ve her gün onlarca kişinin gelip-gittiği otel odalarında konaklamakta, hergün servisler ile onlarca km uzakta bulunan çalışma sahalarına gidip-gelmektedir. Aynı karavanı paylaşmakta ve birden fazla kişi ile birlikte çalışmakta, sondaj lokasyonu için arazi sahipleri ile görüşülmektedir. Koranavirüs ile mücadele kapsamında lokantalar kapalı olduğundan paket servisleriyle sağlıklı beslenme koşulları bulunmamaktadır.

Sürekli hareket halinde bulunan arazi elemanlarının olumsuz çalışma koşulları nedeniyle taşıyıcı olma olasılığı ve sağlıklarının tehlikeye altında olması toplum sağlığını doğrudan tehdit edecektir.

İnsan sağlığı herhangi bir ekonomik kardan önce gelir, bu açık ve nettir. Sağlık en değerli insan hakkıdır.”