Ticaret Bakanı Pekcan, pandemi döneminde kredi yoluyla borçlandırılan esnafa ‘nefes’ olunduğunu savundu. Salgın sürecinde esnafa verilen ‘desteği’ anlatan Pekcan, “Toplam 962 bin 302 esnaf ve sanatkâra 40,3 milyar TL tutarında faiz indirimli kredi kullandırıldı” dedi.

Esnaf borçlanarak ‘nefes’ almış

BirGün/Ankara

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, pandemi sürecinde ekonomik zorluklar nedeniyle kapısına kilit vurmak zorunda kalan binlerce esnafı bir kez daha yok saydı.

TBMM Genel Kurul’da konuşan Pekcan, konuşmasının pandemi döneminde esnafa uygulanan desteklere ilişkin bölümünde kredileri ve kredi kartlarını anlattı.

Pandemi sürecinde ekonomik darboğazın pençesinde kıvranan esnaf ve sanatkârlarla ilgili soruları yanıtlayan Pekcan, 2020 yılında 962 bin 302 esnaf ve sanatkara toplam 40,3 milyar TL tutarında faiz indirimli kredi kullandırıldığını söyledi.


Pekcan, Ekonomik İstikrar Kalkanı Tedbir Paketi çerçevesinde 751 bin 721 esnaf ve sanatkarın yüzde 4,5 faiz oranlı, altı ay ödemeleri kredi kullandığını belirtti. Finansal zorluklar yaşayan esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi geri ödemelerinin 2020 yılı içerisinde iki kez ertelendiğini anlatan Pekcan, “Bu kapsamda toplam 5,8 milyar TL kredi taksitlendirilmiş, ayrıca kredi kefalet kooperatiflerine olan gecikmiş borçları için yapılandırma imkânı sağlanmış, 30 bin esnafımızın toplam 650 milyon tutarındaki gecikmiş borcu yapılandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Pekcan, esnafa verilen destekler arasında kredi kartlarını da sıraladı. Esnafa üç aya kadar ödemesiz, 12 aya kadar vadeli olarak kullanabilecekleri toplam 555 bin 736 kredi kartı düzenlendiğini dile getiren Pekcan, şunları söyledi:

“Bu kapsamda tahsis edilen kredi kartı limiti 10,5 milyar TL olarak gerçekleşmiş. Bankalarla yapılan protokol çerçevesinde TOBB ve oda, borsa mevduatlarının ilgili bankalara yatırılması suretiyle oluşturulan kaynaktan tacirlerimizin düşük faizli kredi kullanmalarına imkan sağlanmış. Bugüne kadar 50 bin firmaya 3 milyar TL nefes kredisi tahsis edilmiştir.”