Hayat pahalılığı her geçen gün artarken geçen yılı salgının gölgesi altında geçiren esnafın bu yıldan da umudu şimdiden kalmamış. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı gezerek, yeni yıl beklentisini sorduğumuz esnaf, “Hayal satmaya gerek yok, 2021 de iyi olmayacak” dedi.

Esnaf bu yıl da umutsuz: Hayal satmaya gerek yok, halimiz perişan

AYCAN KARADAĞ

Ekonomide yaşanan darboğaz, birçok sektörü ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Bu sektörlerin başında ise yalnız bırakılan esnaf var. İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı gezerek, esnafın yeni yıldan beklentilerini ve umutlarını sorduk. Esnafının geçen yıl olduğu gibi bu yıldan da bir beklentisi yok.

Esnaf Ciham Yavuz salgından sonra en çok da döviz kurunda yaşanan dalgalanmalardan etkilendiğini söylüyor. Yavuz, bu yıla dair beklentisini şu şekilde anlattı: “Bugün aldığım kumaşın fiyatı bir hafta sonra bambaşka bir esnaf-bu-yil-da-umutsuz-hayal-satmaya-gerek-yok-halimiz-perisan-825972-1.fiyata çıkıyor ya da iniyor bu da dolarda yaşanan iniş ve çıkıştan kaynaklanıyor. Ben de müşteriye karşı ne diyeceğimi bilemiyorum bir hafta içinde yaşanan fiyat değişikliğine inandıramıyorum ve çok az olan müşteriyi de kaçırıyorum. Koronavirüs zaten ekmeğimizi elimizden aldı. Eskiden dükkânımın önünde kuyruk olurdur bugünlerde kuyruğu bırak bir tane müşteri bulursam havalara uçuyorum. Kiramı ödeyemiyorum, yanımda bir tane elemanım vardı, parasını ödeyemeyecek noktaya gelince mecburen yollarımızı ayırdık. Bir daha eleman çalıştıracak güç bulur muyum, emin değilim. Bu yıldan beklentim sağlık olsun, insanlar sağlıklı olmadığı zaman paranın da olmadığını hep beraber yaşayarak öğrendik.”

Hamza Gönül isimli esnaf ise “Yükümüz çok” diyerek şu ifadeleri kullandı: “2021’de tek dileğim kiramı ödeyebilmek. Devletimiz yanımızda oldu ama daha fazla olmasını esnaf-bu-yil-da-umutsuz-hayal-satmaya-gerek-yok-halimiz-perisan-825973-1.istiyorum. Devletimizin hep yanındaydık, bizim isteğimiz devletimizin de yanımızda olması. Kiramı ödemek istiyorum, ailemi bakmayı uzun süredir bıraktım ama inatla dükkânımı kapatmak istemiyorum. Aşı bulundu, insanlar aşılandıktan sonra belki düze çıkarız diye bekliyorum. Umarım her şey eskisi gibi olur, kalabalık, kazanç aynı anda 2021’de gelir.”

Tugay Darcan da artık satış bile yapamadıklarını vurgulayarak, “Milletin alım gücü yok. Her şey çok pahalı. Kazanan esnaf-bu-yil-da-umutsuz-hayal-satmaya-gerek-yok-halimiz-perisan-825974-1.kimse olmuyor. Ben de alışveriş yapamıyorum. Kış sezonu başladı. Gelir, gideri karşılamıyor. Yurttaşlar bir süredir tane ile alıyorlardı. Korona ve son ekonomik süreçle beraber artık sadece bakıyorlar. Salgın sürecinde millet işinden oldu. Halimiz perişan. Hayal satmaya gerek yok.” dedi.

esnaf-bu-yil-da-umutsuz-hayal-satmaya-gerek-yok-halimiz-perisan-825975-1.Hüseyin Kıymaz da, “Benim soyadım Kıymaz ama bize kıyıyorlar. Devlet bizi unuttu. Hiçbir destek sağlamıyor. Kredilerde kolaylık yapmıyor. Sürekli bizden fedakârlık yapmamızı istiyor. Daha ne yapalım. Unutulmasın ki 2023 yılı yakındır. Bazı şeyleri biz unutmuyoruz” diye konuştu.

YÜKÜMÜZÜ 2021’E TAŞIDIK

Salgının ilk çıktığında alınan tedbirlerden en çok esnafın özellikle de küçük esnafın sıkıntılar çektiğini belirten esnaf-bu-yil-da-umutsuz-hayal-satmaya-gerek-yok-halimiz-perisan-825976-1.Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, BirGün’e yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Koronavirüs salgını bizim ülkemize özgü, sadece bizim ülkemizde görülen bir salgın değil. Bütün dünyada görülen bir pandemi ve biz de ülke olarak bu salgından etkilendik. Bizim asıl dert ettiğimiz, salgının 2 ve 3’üncü aylardan sonra yalnız bırakılmamız. Birçok esnaf kepenk kapattı. 2020’de esnaf olarak koronaya teslim olduk. Esnaf bir süre kendi arasında imece usulü ile ayakta kaldı. Tam da burada devletin de yanımızda olmasını isterdik ama olmadı. Birçok mülk sahibi de yıllardır ekmeğini yediği esnafı yalnız başına bırakınca yükümüz çok arttı ve bu yükü 2021’e taşımış bulunuyoruz. Şunu net bir şekilde söylemek isterim ki 2021 yükümüzü kaldıramayacak.”