İstanbul’da yaşanan selin ardından Eminönü alt geçit çarşısında suların tahliye edilmesiyle birlikte felaketin boyutları gözler önüne serildi. Esnafın maddi zararı büyük.

Esnaf büyük zararda

Önceki gün İstanbul’u etkisi altına alan kuvvetli yağış sel felaketine neden oldu. Altyapı yetersizliği nedeniyle sadece 1 saatte hayatın felç olduğu kentte yol çöktü, araçlar sular altında kaldı, birçok noktada su baskınları oldu ve 1 yurttaş hayatını kaybetti. Unkapanı alt geçidinde cesedi bulunan kişinin Unkapanı'nda 'Cici Baba' lakabıyla tanınan bir evsiz olduğu ortaya çıktı. Kimliği henüz tespit edilemeyen Cici Baba'yı anlatan arkadaşları onun paylaşımcı ve sevecen biri olarak tanıdıklarını anlattı.
Kuvvetli yağışın en çok etkilediği yerlerden biri Eminönü’ndeki altgeçit çarşısıydı. Alt geçitler su altında kaldı, iş yerlerini su bastı.

Dün iş yerlerinin kepenklerin açılması ile karşılaşılan manzara zararın boyutlarını da gözler önüne serdi. Suların tamamen kullanılamaz hale getirdiği eşyalar torbalara doldurulup çöp kamyonlarına taşındı.

Yer altı çarşısının bir anda suyla dolduğunu söyleyen esnaf Emrah Kandemir, "Büyük bir maddi zararımız var. 10 dakikada oldu. Herkes dışarı çıktı. Bugün kapalı kalacak kimse içeriye giremeyecek. Belediye gelip bakacak. Kimin ne zararı var kontrol edecek" dedi.

Bir başka esnaf Mehmet Şirinakbaş ise, "Normal de deniz tarafından gelmezdi dün oradan da su geldi. Birden bastı. Bizde kaçmak zorunda kaldık, mallar her şey ortada kaldı. Zararımız büyük hiç bir şeyimiz kalmadı. Kendi imkânlarımızla temizliğe başladık ama elektriklerimiz de yok. Bekliyoruz" diye konuştu.

esnaf-buyuk-zararda-613924-1.

YANDAŞ MEDYA SELİ HATIRLADI

Sel felaketinin ardından AKP’li belediye döneminde yapılan yolları ve alt yapı yetersizliğini hatırlayan yandaş medya, şiddetli yağış nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef aldı. Sel nedeniyle zarar gören noktaları yerinde inceleyen İmamoğlu şöyle konuştu:

“Meteoroloji doğru zamanda önemli uyarıyı yapmamıştır. Alt yapı konusunda yoğun bir çalışma yapacağız. Bu bir seferberlik konusudur.” Medyada yer alan ‘tatile çıktı’ haberlerine de yanıt veren İmamoğlu, “Boş konuşan boş konuşuyor. Bizim tatilimiz de şeffaf. Bu tarihte afet olursa elbette koşar geliriz” dedi.

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş ise yandaş medyaya 9 Eylül 2009'da 34 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketini hatırlattı. "O gün AKP'yi eleştiremeyen medyanın bugün dili çözülmüş" diyen Yarkadaş, o dönem kentin belediye başkanının AKP'li Kadir Topbaş olduğunu söyledi.