Esnaf can, firmalar alacak derdinde

Koronavirüs nedeniyle alınan önlemler kapsamında kepenk indiren esnaf, açıklanan ekonomik paketin kendi sorunlarına çare olmadığından şikâyetçi. İstanbul’da faaliyet gösteren Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER), yaptığı yazılı açıklamada, salgına karşı sonuna karşı mücadele edeceklerini ancak personel maaşlarını ödemekte zorlandıklarını ve nasıl ayakta kalabileceklerini bilmediklerini ifade etti.

Ekonomi paketinin kendi yaralarını sarmadığını vurgulayan dernek, Türk Tuborg, Anadolu Efes, Mey İçki, Coca Cola gibi büyük tedarikçi firmaların da alacaklarının tahsilatına öncelik verdiklerini, bu durumun esnafı zor durumda bıraktığını aktardı.

KADIDER bütün bu sorunların çözümü için acilen şu taleplerin hayata geçirilmesini istiyor:

►Ekonomik gidişatın bozulmaması ve istihdamın devamlılığı açısından çıkarılan Kısa Çalışma Ödeneği'nin gün sayısı aranmadan tüm sigortalı çalışanları kapsayacak şekilde genişletilmesi.

►Esnafa destek olarak açıklanan işe devam, çek ödeme kredisi vb. kredilerin limit durumuna takılmadan ve kredi kullanma ön koşulu olan ‘vergi ve SGK borcu yoktur’ durumu baz alınmadan düzenlenmesi.

►Pandemik korona virüsüne bağlı olarak bankalar nezdinde ertelenen kredi taksitleri ve kredi kartlarının hesap özetlerine uygulanan erteleme faizlerinden vazgeçilmesi.

►Ek kredi limitlerinin artırılması, ayrıca 30 Mayıs'a kadar olan çek ve senet gibi ödemelerin vade tarihinin üzerine 3 ay süre eklenerek otomatik olarak ertelenmesi.

►İşletmelerin önemli bir giderini oluşturan elektrik, doğalgaz, su vb. faturaların 3 ay faizsiz bir şekilde ertelenmesi.

►İşletmelerin ticari ortağı ve ana tedarikçileri olan Türk Tuborg, Anadolu Efes, Mey İçki, Pernod Ricard, Coca Cola, Pepsi vb. firmaların devletin atacağı adımları beklemeden tüm çek, senet vb. borçları 3 ay ertelemesi.

Kadıköy Belediyesi’nin işletmelerin kapalı olduğu süre boyunca işgaliye ve eğlence vergilerinin alınmayacağı şeklindeki sözü verdiğine de dikkat çeken Kadıköy esnafı, “Teşekkür ediyoruz. Buna ek olarak çevre ve temizlik, reklam vergilerinin bu dönemde ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.