Kredi Garanti Fonu desteklerine ilişkin detayları paylaşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,14 farklı alandaki destek konusunda açıklamalarda bulundu. Firmaları sağlamlıklarına göre geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminatlar ihtiyaçlarına göre beş grup halinde sınıflandırdıklarını belirten Nebati, kredilerin yüzde 60'ını 3. grup, yüzde 30'unu 2. grup, yüzde 10'unu da 4. grupta yer alan şirketlere kullandıracaklarını aktardı.

Esnaf ve KOBİ'lere kredi paketi: Nebati detayları açıkladı
Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 200 milyar liralık kefaletle 250 milyar liralık kredi hacmi oluşmasının öngörüldüğü yeni Kredi Garanti Fonu (KGF) destek paketinin detaylarını açıkladı.

Toplam 14 ayrı destek kaleminden oluşan paket kapsamında, işverene EYT sebebiyle oluşacak kıdem tazminatı yükünün hafifletilmesi için 25 milyar liralık kefalet desteği sağlanacak.

Yeni paket, işletmeler ödeme kabiliyetine göre 5 grupta sınıflandırılacak. En yüksek ödeme kabiliyetine sahip 1. grup ile en düşük ödeme kabiliyetine sahip 5. grup firmalarına destek verilmeyecek. Destek ödemeleri fatura karşılığı yapılacak. Amaç dışı kullanım önlenmesi için de bir kara liste uygulaması devreye alınacak.

HANGİ ALANDA NE KADAR KEFALET SAĞLANACAK?

1- İşletme giderleri destek paketi: 35 milyar TL kefalet limitini haiz İşletme Giderleri Destek Paketi ile işletmelerin maaş ve kira ödemeleri başta olmak üzere tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteği sağlanacak.

2- Döviz kazandırıcı faaliyetleri destek paketi: 35 milyar TL kefalet limitini haiz Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Destek Paketi ile bu alanda faaliyet gösteren başta KOBİ’ler olmak üzere tüm firmalar desteklenecek.

3- Yatırım proje finansmanı destek paketi: 20 milyar TL kefalet limitini haiz Yatırım - Proje Finansmanı Destek Paketi ile her alanda yatırımlar desteklenerek üretim artırılacak. Yatırım Teşvik Belgesi almış olan firmalara daha yüksek tutarlarda kredi imkânı sağlanacak.

4- İmalat sanayii destek paketi: 15 milyar TL kefalet limitini haiz İmalat Sanayii Destek Paketi ile imalat sanayiinde verimlilik, üretim, istihdam ve ihracat artışı sağlanacak.

5- EYT destek paketi: 25 milyar TL kefalet limitini haiz EYT Destek Paketi ile işverenlerimizin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükü hafifletilecek.

6- Bölgesel odaklı kobi destek paketi: 10 milyar TL kefalet limitini haiz Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi ile imalat sanayi öncelikli olmak üzere işletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine destek verilecek.

7- Girişimci destek paketi: 4 milyar TL kefalet limitini haiz Girişimci Destek Paketi ile girişimcilik ekosistemini geliştirerek, genç ve tekno girişimcilerimizin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılacak.

8- Kadın girişimci destek paketi: 4 milyar TL kefalet limitini haiz Kadın Girişimci Destek Paketi ile yeni bir işyeri açmak isteyen ya da bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kişi/tüzel kişi işletme sahibi kadın girişimciler ve kadın kooperatifleri desteklenecek.

9- Yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği destek paketi: 7 milyar TL kefalet limitini haiz Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi ile iklim değişikliğinin yol açacağı sorunların ülkemiz ekonomisi için getirdiği riskleri bertaraf edecek ve yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmalar desteklenecek.

10- Teknoloji destek paketi: 4 milyar TL kefalet limitini haiz Teknoloji Destek Paketi ile teknoloji alanında yazılım, blockzinciri, yapay zeka, akıllı şehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut bilişim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmaları desteklenecek.

11- Dijital dönüşüm destek paketi: 1 milyar TL kefalet limitini haiz Dijital Dönüşüm Destek Paketi ile KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlaması sağlanacak.

12- Eğitim destek paketi: 10 milyar TL kefalet limitini haiz Eğitim Destek Paketi ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara finansman desteği sağlanacak.

13- Yeni evim programı inşaat destek paketi: 20 milyar TL kefalet limitini haiz Yeni Evim Programı İnşaat Destek Paketi ile orta gelir grubuna hitap eden konut arzının artırılabilmesi için konut üreticilerine uygun maliyetli finansman imkânı sağlanacak.

14- Konut inşaatı destek paketi: 10 milyar TL kefalet limitini haiz Konut İnşaatı Destek Paketi ile inşaat sektöründe arz/talep uyumsuzluğunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inşaat firmaları desteklenecek.