Google Play Store
App Store

Artan hayat pahalılığı özel günlerin neşesini de silip süpürdü. Yılbaşından önce dolup taşması beklenen tarihi Kemeraltı çarşısı bu yıl ıssız ve sessiz. Esnaf fiyat soran müşterilerine cevap verirken utandıklarını söylüyor.

Esnafın yüksek fiyatlı etiket utancı
Fotoğraf: BirGün

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Yılbaşı yaklaşırken Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de yurttaşlar keyifsiz. Tarihi Kemeraltı Çarşısı yılbaşından önce sakin. Zamlarla boğuşan esnaf, pahalılık yüzünden tarihi Kemeraltı Çarşısı kültürünün yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti. Kemeraltı’nda peynir, balık, meyve-sebze ve kuruyemiş tezgâhlarındaki etiketlerin yüksekliği nedeniyle yurttaşlar yılbaşı alışverişi yapamıyor.

Kemeraltı’nda 25 yıldır esnaflık yapan tavukçu Vedat Acar, “Yılbaşı yakın olduğu için fırsatı değerlendirip zam yapmaya başlıyorlar. Pazartesi günü yine zam geldi ve gelen zamla işler iyice düştü. İnsanlar artık alışveriş yapamıyor. Eskiden Kemeraltı’nın bir kültürü vardı. Özel günlerde insanlar buraya uğrar bütün ihtiyaçlarını alır eve öyle dönerdi. Şimdi ise sadece sokaklarda mutsuz ve yorgun insanları görebiliyoruz. Yılbaşının yaklaşmasıyla çoktan işlerin artmış ve sokakların dolmuş olması gerekirken, bırakın hindi satışını tavuk bile zor satıyorum. Bu fiyatlarla insanların karşısına çıkmaya utanıyoruz” dedi.

BALIK DENİZDEN ÇIKTI SOFRAYA GELMEDİ

Balıkçı Aykut Elvin de, “İnsanlar eskiden yılbaşını kutluyorlardı. Herkes geçim derdine düştüğü için artık eski alışverişler yok. Bu durum bir yıl, iki yıllık değil. Uzun süredir günden güne gerileyen bir ekonominin olduğunu görebiliyoruz. Esnaf zaten ağır elektrik faturaları, kiralar, stopaj vergileriyle başa çıkmaya çalışıyor. Esnafın can suyu olan özel günler artık esnafın yüzünü güldürmüyor” ifadelerini kullandı.

Uygun fiyatlı kuruyemişin kalmadığını belirten kuruyemişçi Oktay Yılmaz da şunları söyledi: “İnsanlar yılbaşında evine kuruyemiş götüremiyor. Birçok ürüne yüzde 300’e varan zam geldi. Sabit müşterilerimiz olmasa ayakta kalmamız imkânsız. Belirli bir kesim alışverişini yapıyor diğerleri ise ateş pahası fiyatlara sadece bakıyor. Yıllardır sayıları düşen müşteriler ve artan fiyatlarla Kemeraltı esnafının ayakta kalması gittikçe zor hale geliyor.”

Kemeraltı’nda bulunan tarihi Basmane lokmacısı esnafı Abidin Özer ise, “Un, şeker fiyatları derken yüzde 100’ün üstünde zam yağmuru altında kalıyoruz. Eskiden tezgâhımızda birden fazla çeşit baklava bulunurdu şimdi ise talep çok az olduğundan çeşitler de azaldı. Yılbaşı yaklaşırken gelip tatlı alıp evine götüren insan sayısı maalesef çok az. Tatlı almak ve evdeki çocuklarını sevindirmek isteyen aileler eli boş dönüyor. Durum içler acısı” dedi.

•Tavuk en ucuz: 35
En pahalı: 75

•Balık en ucuz hamsi: 35
En pahalı barbun: 100

•Çiğdem: 46 TL

•Antep fıstığı: 280 TL

•Yer fıstıklı baklava: 75 TL
Antep fıstıklı baklava: 200 TL

•Portakal: 18 TL

•Elma: 17 TL

•Muz: 21 TL

•Armut: 23 TL