Bu hafta Meclis’e gelmesi beklenen ‘İstihdam Kalkanı Paketi’nde her dört işçiden birinin kıdem tazminatı hakkını yok edecek bir düzenleme bulunuyor. DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Bu saldırıya karşı tüm işçileri, emek ve demokrasi güçlerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz

Esnek çalışmaya izin vermeyeceğiz

Sevgim Denizaltı

Meclis’e bu hafta sunulması beklenen ‘İstihdam Kalkanı Paketi’ yasalaşırsa 20 yaş altı ve 50 yaş üstündeki çalışanların geçici sözleşmelerle çalıştırılmasının önü açılacak. Tüm işçilerin yüzde 26’sını oluşturan bu kesim, kıdem ve ihbar tazminatı hakları ile iş güvencelerini kaybedecek. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatımıza ve emeğe dönük çok yönlü ve kapsamlı bir saldırı söz konusu. Bu saldırıya karşı diğer konfederasyonlar, emek örgütleri, siyasi partiler ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadele edeceğiz, tüm gücümüzü seferber edeceğiz” dedi.

KIDEME ‘ESNEK ÇALIŞMA’ TEHDİDİ

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı altında kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesi büyük tepki çekti; ancak kıdem tazminatına dönük tek saldırı bu değil. Bu hafta Meclis’e sunulması beklenen ‘İstihdam Kalkanı Paketi’nde her dört işçiden birinin (işçilerin yüzde 26’sının) kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak tehlikeli bir düzenleme bulunuyor. Henüz ortada bir taslak yok; ancak basına sızdırılan bilgilere göre, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılması kolaylaştırılmak isteniyor. Belirli süreli sözleşmeyle çalışanlar, sözleşme süresi bittiğinde ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı alamıyor. Bu çalışanlar iş güvencesi kapsamında da değil; dolayısıyla işten çıkarıldıklarında işe iade davası açamıyorlar.

PATRONA SİGORTASIZ ÇALIŞTIRMA HAKKI!

Yapılmak istenen esnek çalışma düzenlemesiyle ilgili basına yansıyan başka bilgiler de var. Buna göre, 25 yaşından küçük kişilerin ayda 10 günden az çalıştırılması durumunda patronların uzun vadeli sigorta primi yatırma zorunluluğu olmayacak. Sadece yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi yatırmaları yeterli olacak. Böylece patron, ayda 10 günden az çalıştırdığı işçi için yüzde 37,5 yerine sadece yüzde 2 oranında prim yatıracak. Dolayısıyla bu düzenleme yasalaşırsa 25 yaş altı işçiler sigorta primi yatırılmadan çalıştırılabilecek.


Bir diğer iddia ise 50 yaş üstü işçilerle ilgili. Buna göre, tam zamanlı çalışmadan kısmi süreliye geçirilen 50 yaş üzeri işçiler için gelir vergisi istisnası öngörülüyor.

BİZ DE BASINDAN ÖĞRENİYORUZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tüm bunlardan basın aracılığıyla haberdar olduklarını belirterek, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. BirGün’e konuşan Çerkezoğlu, “Çalışma yaşamının Üçlü Danışma Kurulu, Ekonomik Sosyal Konsey gibi müzakere mekanizmaları var. Bu kadar önemli düzenlemeler, bu mekanizmalarda ele alınmadan gerçekleştirilmek isteniyor. Bunlar Üçlü Danışma Kurulu’nda müzakere edilmeli, böyle basına sızdırılan bilgilerle değil” dedi.

TÜM KAPILAR KIDEME ÇIKIYOR

Basına yansıdığı kadarıyla yapılmak istenen düzenlemeleri değerlendiren Çerkezoğlu, kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında ortadan kaldırılması girişiminin güncelliğini koruduğunu belirtti. Bununla birlikte belirli yaş grupları için esnek çalışma modelleri hayata geçirilerek kıdem tazminatına bir darbe daha vurulmak istendiğini vurgulayan Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

“İşverenlere özellikle 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için belirli süreyle, yani geçici iş sözleşmesi yapma olanağı tanınıyor. Belirli süreli iş sözleşmesi belli kurallara ve koşullara bağlıdır; ama bu objektif koşullar ortadan kaldırılmak isteniyor. Bu da kıdem tazminatı hakkının bir başka yoldan ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Aslında tüm kapılar kıdem tazminatına çıkıyor bu süreçte. Böylece işverenlere ucuz ve güvencesiz işçi çalıştırma olanağı sağlanmak isteniyor.”

Bu düzenlemenin bir diğer amacının da sendikalaşmanın önüne geçmek olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Çünkü belirli süreli sözleşmelerde sendikalaşma olanakları daha da daralacak” diye konuştu.

BÜTÜN GÜCÜMÜZÜ SEFERBER EDECEĞİZ

Esnek çalışmanın bu yaş gruplarından başlayarak daha sonra çalışma hayatının tümünü kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmak istendiğinin altını çizen Çerkezoğlu, “Emeğe dönük çok kapsamlı, çok yönlü bir saldırı planı bu. DİSK Başkanlar Kurulumuz çarşamba günü toplanacak ve bu toplantıda bir yol haritası çıkaracağız. Diğer konfederasyonlar, emek örgütleri, siyasi partiler ve bütün demokrasi güçleriyle birlikte yapılmak istenen bu yasal düzenlemeye karşı sonuna kadar omuz omuza mücadele edeceğiz. Bütün gücümüzü seferber edeceğiz. Bu saldırı gerçekten son derece önemli. Buna karşı bütün sendikaları, emek örgütlerini, demokrasi güçlerini, sendikalı veya sendikasız bütün işçileri omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz” dedi.