Esnek çalışmayla ilgili maddeler geri çekilecek: İşçiler hakkına sahip çıkıyor
Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen torba yasa görüşmelerinde işçilerin kıdem ve emeklilik haklarını ortadan kaldıracak tekliflerin geri çekileceği açıklandı. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu “Maddelerin geri çekilmesi isabet olur. Bu haklar işçilerin son kalesi” dedi.
HABER MERKEZİ
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın iştahla savunarak gündeme getirdiği ‘istihdam paketi’nin devam eden görüşmelerinde işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkına saldıran düzenlemeler tekliften geri çekileceği belirtildi. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, esnek çalışmaya ilişkin 33 ve 37'nci maddelerin tekliften çıkarılmasına karar verdiklerini söyledi. Dün Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde söz konusu 33 ve 37’nci maddeler kabul edilseydi her 4 işçiden 1’inin kıdem ve ihbar tazminatı elinden alınacak, emeklilik hakları tırpanlanacaktı. Teklif 25 yaş altı ve 55 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesiyle esnek çalışma öngörüyordu. Gazetemiz baskıya giderken henüz bu maddelerin görüşülmesine geçilmedi.
Teklifin gündeme geldiği andan itibaren işçi sınıfı tepkisini dile getirdi. İşçi konfederasyonları söz konusu maddelerin geri çekilmesi için örgütlü oldukları bütün iş yerlerinde eylemler yaptı ve kitlesel basın açıklamaları düzenledi.
‘Bu tasarıda onayı bulunanları tarihe gömeceğiz’
Eylemler dün de devam etti. DİSK dün 7 bölgede kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirdi. İstanbul’daki ilk eylem öğle saatlerinde Beşiktaş İskele Meydanı’nda gerçekleştirildi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Covid-19 olması nedeniyle eyleme katılamadı. Burada yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Pandemi sürecinde işçi ve işverenlerin zararlarını sosyal devlet anlayışı doğrultusunda karşılamak için bu düzenlemeyi çıkartacağız diyorlar. Peki o düzenlemede işçilere hiçbir şekilde, hiçbir maddesinin faydası var mı? Bu insanların hâlâ size inandığını mı sanıyorsunuz? Biz buradan özellikle komisyonda AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilip Meclis’e gelen bu torba yasanın altında onayı olan bütün milletvekillerini tarihe gömeceğiz. Onlar hep nefretle hatırlanacaklar. Onlar hep çoluklarının çocuklarının yüzüne bakamayacak şekle gelecekler. Bunları bilsinler.”
‘Haklarımız için gereğini yapmak boynumuzun borcu’
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Konak’ta Eski Sümerbank önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işçilerin haklarına el uzatılmasından hemen vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Bu teklife onay veren her milletvekili seçmenine, hatta kendi ailesine, çocuklarına, torunlarına dahi bunun açıklamasını yapamayacaktır. DİSK’in Türk-İş’in ve Hak-İş’in ortak bir irade gösterdiği bu konuda, haklarımız ve çocuklarımız için gereğini yapmak hepimizin boynunun borcudur” dedi.
‘Meclis’ten beklenen işçi hakkını korumasıdır’
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği’nin gerçekleştirdiği eylemde açıklamayı okuyan Genel-İş Adana Şube Başkanı Yaşar Gündoğdu, iktidarın pandemi sürecini fırsata çevirerek bu yasa teklifini meclise getirdiğini söyledi. Gündoğdu, "Ülkenin pandemi, deprem, işsizlik, hayat pahalılığı gibi sorunları ortada dururken TBMM'den beklenen işçilerin haklarını gasp edecek yasalar değil, işimizi, aşımızı, geçimimizi, sağlığımızı koruyacak tedbirler almasıdır” şeklinde konuştu.
‘Her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceğiz’
DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, gazetemize yaptığı açıklamada söz konusu maddelerin işçilerin son kalesi olduğunu söyledi. Serdaroğlu “İşçiler bunu da kaybederse savunacakları başka şey kalmayacak” derken konuşmasına şöyle devam etti: “Maddelerin çekilmesi isabet olur. Bir takım görüşmeler devam ediyor. İşçilerin geleceğiyle ilgili son derece sorun yaratacak maddeler bunlar. O nedenle konfederasyonların hassasiyeti gerekli. Bizim eylemlerimiz devam ediyor. Bizim açımızdan 2 önemli başlık esnek çalışma ve kıdem tazminatıydı. Bu haklar işçilerin son kalesi. İşçiler bunu da kaybederse savunacakları başka şey kalmayacak. Bir daha da bu hakların geri kazanılması, yasaların eski haline getirilmesi de söz konusu olmaz. Bu kararların üzerine hassasiyetle gidilmesi bu açıdan önemli. Biz de bunu yapıyoruz DİSK olarak. Gereken her türlü mücadelemizi ortaya koyuyoruz, koymaya devam edeceğiz.”
‘Herkes ciddiyetin farkına vardı’
Adnan Serdaroğlu, damat eski bakan Albayrak’ın istifasına da değinerek şunları söyledi: “Giden bakan Berat Albayrak çok istekliydi bu konuda. Patronların özellikle TOBB’un çok arzu ettiği bir meseleydi. Bazı şeylerin değişme ihtimali olabileceğini biz düşünüyorduk. Kesin olarak çekilme bilgisi verilene kadar biz de mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Herkes meselenin ciddiyetinin farkına vardı. Sadece 25 yaş altı 50 yaş üstü işçiler için değil yarın sıranın kendilerine geleceğini biliyor arkadaşlar. Böl, parçala, yönet taktiğiyle hareket edildiğini işçiler anladı ve buna müsaade etmeyecekler. Yasa geri çekilene kadar her an iş de bıraktırabiliriz. Öyle bir kararlılık var işçilerde.”
***
Yüz binden fazla kişinin haber alması engellendi
Tüm bölgelerde sokağa çıkan DİSK’in twitter hesabına erişim engeli getirildi. DİSK’in twitter’da 110 bin takipçisi bulunuyordu. Twitter, yapılan eylemlerin duyurulmasında, taleplerin kitlelere ulaşmasında, tepkilerin dile getirilmesinde önemli bir araçtı. Yandaş medyanın işçi sorunlarına karşı 3 maymunu oynamasına karşı on binlerce işçiyi temsil eden ve 110 bin takipçisi bulunan DİSK’in twitter hesabının kapatılması akıllarda birçok soru işareti bıraktı.
Twitter’da DİSK profiline girilmek istendiği zaman şu uyarı çıkıyor: “Dikkat: Bu hesap geçici olarak kısıtlandı. Bu hesapta olağan dışı etkinlikler tespit ettiğimiz için bu uyarıyı alıyorsun.” Hesabın kapatılma nedeni olarak, takipçi sayısındaki olağan dışı hızlı artış olabileceği belirtildi.
***
2 madde daha detaylı çalışılacakmış
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergun Atalay, TBMM'de AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammet Levent Bülbül ile bir araya geldi. Görüşmede HAK-İŞ Sendikası yetkilileri de bulundu. Atalay, Genel Kurul'da görüşmeleri süren 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne ilişkin itirazlarını dile getirdi. Atalay, teklifte yer alan iş hukukuna esneklik getirecek maddelerin geri çekilmesini talep etti, çekincelerini anlattı. Yapılan görüşmede anlaşmaya varıldı. Buna göre esnek çalışma içeren ve sendikaların tepkisine neden olan 2 maddenin tekliften çıkarılması kararlaştırıldı. Görüşmenin ardından açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, esnek çalışmaya ilişkin 33 ve 37'nci maddelerin tekliften çıkarılmasına karar verdiklerini belirterek, "Sendikaların taleplerini aldık. İki maddeyi daha detaylı çalışmak üzere metinden çıkaracağız, şu an çıkarıyoruz onları. Esnek çalışma çıkıyor" dedi.