Estonya hükümeti, Sovyet sembolü 322 anıtı yıkmaya karar verdi. Hükümet aynı zamanda Sovyet askerlerinin mezar taşlarını söküp, askerlerin mezar yerlerini değiştirecek.

Estonya, Sovyet askerlerini mezarından çıkarıyor
Fotoğraf: Robert Treufeldt,-Wikimedia Commons

Estonyonya’da hükümetin talimatıyla oluşturulan özel çalışma grubu Sovyet anıtlarını kaldırmaya karar verdi. Karar, Sovyet askerlerinin mezarlarından çıkarılmasını da kapsıyor.

Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre, özel çalışma grubunun başkanı Asko Kivinuk, kamu yayın kurumu ERR'ye verdiği demeçte, listedeki Sovyet anıtlarının en kısa sürede söküleceğini belirtti.

ASKERLER BAŞKA YERE GÖMÜLECEK

Kivinuk, listede yer alan Sovyet sembolü 322 anıt ve mezar taşından 133'ünün askeri mezarlıklarda bulunduğunu ve bunların sökümüne hemen başlayabileceklerini belirterek, mezarlarda yatan Sovyet askerlerinin başka yerlere gömüleceğini söyledi.

Kaç mezarın açılıp başka yerlere nakledileceğini belirtmeyen Kivinuk, “Bu, belirli bir askeri gömü alanına bağlı. Bazı mezar alanlarına birkaç kişi, bazılarına ise yüzlerce kişi gömülmüş. Nereye gömülecekler? Bugünkü uygulama, yerel yönetimle işbirliği içinde, en yakın mezarlığa gömüldükleri şekilde” ifadelerini kullandı.