Et yiyen bir Ot: Sinekkapan
Fotoğraf: İHA

O bir etobur,

O bir avcı,

O bir canavar,

O bir korku filmi kahramanı,

O acayip bir bitki,

O bir sinekkapan.

Sinekkapan olarak isimlendirsek de karıncıları, böcekleri, kurbağaları ve hatta fareleri bile kapabilirler.

Yok canım daha neler, bir insanı kaptığı görülmemiştir.

Neyseki, bizden çok uzaklarda Amerika’nın Karolina eyaletindeki bataklıklarda yaşıyorlar.

Peki bitkiler aleminde neden böylesine acayip bir etobur bitki var diye merak ediyorsunuz değil mi? Bu bölgelerde topraklar çok uzun jeolojik dönemler boyunca azot, vitamin ve mineraller konusunda yetersizleşince burada yaşayan bitkiler de topraktan alamadıklarını farklı yöntemlerle elde etmek üzere ortama adapte olarak 6 kademeli (yapışkanlı yapraklarla başlayan, hareketlenerek avını hiç kaçırmayacak bir kapan sistemine ulaşan) yüzyıllar içinde gittikçe mükemmelleşen evrim geçirmişler. Hayran kalınası bir evrimleşme!

BİLİMSEL ADI: Sinekkapan bitkisi veya Venüs Sinek Kapanı veya Böcekkapan bitkisi (İngilizce: Venus flytrap), Dionaea muscipula familyasından, ABD'nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitki.

Sinekkapan nasıl avlanır?

Venüs sinekkapanı üzerinde 7 tane kapan barındıran bir koloni bitkisidir. Kapanlar, aslında bitkinin yapraklarıdır. Ancak bu yapraklar, bildiğimiz diğer yapraklardan farklı bir görev üstlenmektedirler.

Sinekkapanın kirpikli kapanlarının içi kırmızıdır ve içinde böceklere, sineklere çok tatlı gelen bir özsuyu vardır.

İşte bu tatlı mı tatlı suyu kana kana içmek isteyen başına neler geleceğinden habersiz zavallı hayvancıklar eğer kapanın kirpiklerine dokunursa “Şap” diye kapanlar kapanır. Artık bundan kurtuluş ne yazık ki yoktur. Kenetlenen kapaklar içinde av ne kadar debelenilirse sindirim sıvısı o kadar salgılanır. Av, 1, 2 gün içinde tamamen sindirilir.

Topraktan alamadığı azot ve minarellere kavuşan sinekkapan sindiremediği avının sert bölümlerimi de kapaklarını tekrar açtığında dışarı atar.

“Eti benim, kemiği senin” der adeta bu etobur bitki.

Sinekkapan bir film

Böyle acayip bir bitkinin sinema filmlerine özellikle korku filmlerine ilham vermemesi kaçınılmaz değil mi?

Little Shop of Horror (Küçük Korku Dükkanı) 1960 yılında

2 günde çekimleri tamamlanan ve yönetmenin "iki günlük partiydi" sözleriyle anılan, siyah beyaz klasikler arasına girmeyi başaran komedi korku türünde bir müzikal.

Çiçekçi Dükkanı’nda ekonomik açıdan zor bir dönemden geçen Mushrik dükkanı kapatmaya karar verir. Seymour ve Audrey isimli iki ilginç çalışanının müşterileri cezp edecek sıra dışı bir planı vardır. Seymour’un bitkisi kanla beslenmektedir hatta gittikçe daha büyümeye ve insan yemeye başlayınca olaylar çığrından çıkar. 1986 yılında, bu filmin aynı isimle yeni bir versiyonu da çekilmiştir.

Pazar sineması önerisi!

Sinekkapan bir kitap

Dikkat edin. Dracula sinekkapan gibidir. Önce öylesine okuyup rafa kaldırırsınız. Sonra yavaş yavaş, farkında olmadan kitaptaki detayları düşünmeye başlarsınız, imaları, üstü kapalı ipuçlarını. Ve bir kez merak etmeye başladıktan sonra kendinizi gecenin bir yarısında yan karakterler ve perde arkası olaylarla ilgili romanlar yazarken bulmanız an meselesidir.

Dracula, Bram Stoker-Önsöz

Sinekkapan bir kitap

Sinekkapan üzerine kapanmadan önce hayvanın yaprağın tam ortasına gelmesini bekliyor, böylece başarısızlık ihtimalinden kaçınıyor.

Bitki Zekası- Stefono Mancuso

Bunu biliyor muydunuz?

Bitkiler sandığımızdan çok daha akıllı. Mesela Venüs sinekkapan çiçeği saymayı biliyor. İki kez dokunulduğunda tuzağını kapatıyor, üç kez dokunulduğunda ise sindirim enzimleri harekete geçiyor.

Sinekkapanların kapanları bir saniyeden çok daha kısa bir sürede kapanıyor! Bilimsel adıyla Hızlı bitki hareketi (rapid plant movement) olayının

gerçekleşmesine sebep oluyorlar. Bu olay, doğadaki 500 civarında türde görülmektedir. Charles Robert

Darwin'in ölmeden önce yazdığı son makale, Bitkilerde Hareketin Gücü (The Power of Movement in Plants) isimli çalışmasında bundan bahseder.

Yararlanılan Kaynaklar:

Popular Science Türkiye - Sayı 96, Popular Science Türkiye Dergisi, sayfa 56

https://www.beyazperde.com/filmler/film-2575/

https://tr.wikipedia.org/wiki/The_Little_Shop_of_Horrors

https://tr.wikipedia.org/wiki/Sinekkapan_bitkisi

Şu Acayip Bitkiler, sayfa 136-140

https://evrimagaci.org/soru/sinekkapan-bitkiler-neden-sinek-yiyebilmek-icin-evrimlesmistir--2708