Okullarda müdür, müdür yardımcıları ile öğretmenler tarafından gerçekleştirilen tehdit, şantaj ve cinsel istirmar vakaları her geçen gün artmaya devam ediyor. MEB, ilk etapta ‘eğitimcileri’ açığa almakla yetinirken bir süre sonra farklı okullarda tekrar görevlendiriyor

Etek ölçenler, hakaret edenler, tehdit edenler… Çocuklar kime emanet?

Meral DANYILDIZ

Siirt’teki Kurtalan Anadolu Lisesi’nde görev yapan okul müdürünün kız öğrencilere hakaret ederek pantolon boyu ölçmesi sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) söz konusu öğretmenin açığa alındığını açıkladı. Özellikle iktidara yakınlığıyla bilinen sendikalara bağlı ‘eğitimcilerin’ adının istismar ve tehdit gibi vakalarda anılmasına rağmen MEB tarafından önce açığa alınıp ardından başka bir okulda tekrar görevlendiriliyor. Öğrenci ya da öğretmenler şiddet veya istismara maruz bırakılmalarına rağmen bu kişilerin görevlerine iade edilmeleri ise kamuoyu tarafından tepki çekiyor.

TEHDİT ALTINDA ÖĞRENİM GÖRÜYORLAR

Bu gibi olayların çoğunda MEB, olayı kamuoyuna unutturmak için ilk etapta öğretmeni açığa alıyor. Ancak aradan bir süre geçtikten sonra başka bir okulda görevlendiriyor. Öğrenciler ise günümüzde hâlâ tehdit altında öğrenim görmeye devam ediyor. Geçen günlerde İzmir’de “Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ya satılıktır ya da kiralık” şeklinde paylaşım yapan bir ilkokul müdürü Şahin Özdemir, yalnızca kınama cezası alarak başka bir ilçedeki okula öğretmen olarak atandı. Öte yandan yine geçen haftalarda Şırnak Silopi’deki kız Anadolu imam hatip lisesi müdürü olan S.S., okulda sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlere kendi talimatlarının yer aldığı 18 maddelik bir metin göndererek tehditler savurdu. Metinde, “Aday öğretmen adaylığını bilecek. Adaylığı kalksa bile gerekli vazifeleri yapmadığı takdirde görevden alınabilir. Kimsenin bu görevde garantisi yoktur. Müdür yardımcıları ve müdür tarafından verilen görevler asla sorgulanmayacak” ifadeleri kullanıldı. Benzer örneklerden bazıları şöyle:

♦ 2017’de Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde öğrencileri cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla hakkında dava açılan ve günlerce öğrenciler tarafından protesto edilen coğrafya öğretmeninin başka bir okulda görevine devam ettiği ortaya çıktı. Olaya ilişkin dava süreci ise hâlâ devam ediyor.

♦ Yine 2017’de Erzurum’da bir lisenin müdür yardımcısı M.Y. hakkında, 16 yaşındaki kız öğrencisi Y.K.’yi istismar ettiği suçlamasıyla 37 buçuk yıla kadar hapis cezası istendi. Sanık aleyhine bir raporun da bulunduğu yargılama sürerken müdür yardımcısının başka bir okulda öğretmen olarak görevlendirildiği ortaya çıktı. Öğretmenin yargılanmasına devam ediliyor.

‘İKTİDARA YAKIN DİYE Mİ GÖREVLENDİRİLİYORLAR?’

♦ Eskişehir’de yetiştirme yurdunda kalan bir öğrencinin kaydını yaptırmak isteyen bir öğretmen, okul müdürü ve servisçiler tarafından dövüldü. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, olayı Meclis gündemine taşıdı. Okul müdürünün daha önce de aynı okulda ‘öğrencilere şiddet ve mobbing’ iddiaları ile gündeme geldiğini hatırlatan Çakırözer, hakkında velilerin şikâyeti üzerine soruşturma açıldığının da altını çizdi. Müdürün görevinden alındığını aktaran Çakırözer, Bakan’a şöyle sordu: “2016 yılında görevden alınan bu öğretmen bu yıl yeniden aynı okula müdür olarak atandı. İktidara yakın bir sendikanın yöneticisi olduğu için mi yeniden müdür olabildi?”

♦ Konya’da, sosyal medya hesabından beden eğitimi dersinde eşofman giyen öğrencilerin ‘zina yaptığı’ iması içeren mesajlar paylaşan İmam Hatip Lisesi felsefe öğretmeni Ercan Harmancı, Bakanlık tarafından hakkında açılan soruşturma sonucu öğretmenlik mesleğinden ihraç edildi. Harmancı, tekrar görevine döndürüldü.

cukurda-defineci-avi-540867-1.