Avukatın eteğinin boyuna karıştığı için ‘Hâkimine güvenilmeyen yargıya güven olmaz’ denilerek görevden uzaklaştırılan hâkim Yoylu’nun göreve iade edilmesine tepki büyük. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Eroğlu, hâkimin ihraç edilmesi gerektiğini söylerken, Avukat Nakıpoğlu ise “HSK, hâkimin başka ne yapmasını bekliyor?” diye sordu

‘Etek ölçer’ hâkim yeniden görev başında: HSK ihraç etmek için başka ne bekliyor?

DİLAN ESEN

İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi’nde gerçekleşen bir davada avukatın etek boyuna karıştığı için görevden uzaklaştırılan Hâkim Mehmet Yoylu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla 5 ay sonra göreve döndü. BirGün’e konuşan avukatlar, HSK kararına tepki gösterdi.
Hürriyet’in haberine göre, açığa alınan Yoylu HSK kararıyla 24 Ekim’de görevine iade edildi. Soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi açısından da Gebze Hâkimi olarak görevlendirildi. HSK kararında, “Soruşturmaya konu eylemlerin göreve devama engel teşkil etmediği anlaşıldığından tedbiren görevden uzaklaştırma kararının kaldırılmasına” denildi.

Yoylu’nun göreve iade edilmesini değerlendiren Avukat Selin Nakıpoğlu, “Bu olayda da olduğu gibi yine ve yeniden toplumda yükselen tepkiyi sönümlediler, aynen kaldıkları yerden devam ediyorlar. HSK, hâkimin başka ne yapmasını bekliyor? Etek boyunu ‘etik bulmadığı’ kadın avukatlara saldırmasını mı? Zaten Balıkesir’de bir avukata saldırmışlığı da var” dedi.

‘BU MESLEĞİ YAPMAMALI’

Hâkimin eğitime tabi tutulup tutulmadığını soran Nakıpoğlu, şunları söyledi: “Beş ay açıkta kalınca yaptığı cinsiyetçiliğin, sözel şiddet de içeren ayrımcılığın, özel hayata müdahalenin farkında olacak ne yapmış? HSK ‘soruşturmanın selameti’ için Yoylu’yu eski görev yerine değil, Gebze’ye gönderdiğini açıklamıştı. Ya Gebze’deki kadın avukatların selameti?”

Hâkimin göreve iade kararının yanlış olduğunu vurgulayan Nakıpoğlu, “Adalet Bakanlığı ve HSK farkında mısınız? Böyle -mış gibi yapmakla kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadele edemezsiniz” diye konuştu.

etek-olcer-hakim-yeniden-gorev-basinda-hsk-ihrac-etmek-icin-baska-ne-bekliyor-650503-1.

Yoylu’nun bu mesleği yürütebilecek kapasiteye sahip olmadığının altını çizenİstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu ise “Bir kadına karşı bu şekilde hareket etmesi makamına uymayan bir durum. Hâkim tarafsız, mesleğini yaparken hukukun kurallarına, mesleğe ve etiğe saygılı ve dikkatli olmak zorunda. Belli ki hâkimlik vasıflarını taşımayan ve bu mesleği icra edemeyecek bir erkek” ifadelerini kullandı.

‘ETEK BOYUNA KARIŞAMAZ’

Hâkimin sanki ödüllendirilmiş gibi başka bir mahkemeye alınmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Soruşturma bittikten sonra belki ceza alacak. HSK’nin daha önceki sicilini de görmesi gerekirdi. Bu kararıyla bunu görmediğini anlıyoruz. Bu kişinin açığa alınması ve bir an önce de ihraç edilmesi gerekirdi. Hâkimin, etek boyuna karışma gibi hakkı yok” şeklinde konuştu.

Avukatlık kanununun ‘düzgün’ bir kılıkla mahkemeye çıkılması gerektiğinin belirtildiğini aktaran Eroğlu, şunları söyledi: “Son değişikliklerle türbanlı da mahkemeye çıkabiliyorlar. Hâkimin etek boyutuna müdahale etmesi tamamen cinsiyetçi bir yaklaşım. Bu hâkimin açığa alınıp ihraç edilmesi lazım.”

SONUÇ DEĞİŞMEDİ

Hâkim Yoylu, avukatın eteğini kısa bularak, kıyafetinin ‘etiğe’ aykırı olduğunu savunmuştu. Olayın ardından Yoylu, görevden uzaklaştırılıp hakkında soruşturma başlatılmıştı. HSK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz yaptığı açıklamada, “Yargıya güven için en önemli husus kendisine güven duyulan hâkim ve savcılardır. Hâkimine güvenilmeyen yargıya güven olmaz” demişti. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Yoylu ile ilgili HSK tarafından soruşturma başlatıldığını açıklayıp sosyal medya hesabından şu paylaşımı yapmıştı: “İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim.” Adalet Bakanı Gül ile HSK Başkanvekili Yılmaz’ın açıklamalarına rağmen sonuç değişmedi ve Yoylu göreve geri döndü. Öte yandan Yoylu’nun Balıkesir’deki bir duruşmada avukatı darp ettiği de ortaya çıkmıştı.