Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Maden İşletmesi’nde bir güvenlik görevlisi işçilerin üzerine araba sürerken diğeri silahını işçilere doğrultarak havaya ateş açtı

Eti Bakır'da davayı kazanan işçilere silah doğrulttular!

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Artvin Murgul’da faaliyet gösteren Cengiz Holding’e ait Eti Bakır AŞ’de zam talebiyle fiili grev yaptıkları gerekçesiyle işten atılan ve açtıkları işe iade davalarını kazanan 35 işçi, dün şirket yönetimiyle görüşmeye gittiklerinde saldırıya uğradı. Bir güvenlik görevlisinin işçilerin üzerine araba sürdüğü, bir diğerinin silahını işçilere doğrultarak havaya ateş açtığı iddia edildi.

İşe iade davalarını kazanmalarının ardından şirket yetkilileriyle görüşmek isteyen işçiler sürekli oyalandı. En son 17 Temmuz gününe randevu verilen işçiler, şirket merkezine gittiklerinde randevunun ertelendiğini öğrendi. Bunun üzerine Fabrika Müdürü Sinan Kabaloğlu’nu fabrikadan çıkarken gören işçiler, kendisiyle görüşmek için Kabaloğlu’nun arabasına doğru ilerlemeye başladı. İşçilerden aldığımız bilgiye göre, bu sırada Kabaloğlu’nun şoförlüğünü yapan güvenlik görevlisi Hakan Arıkan, aracını işçilerin üzerine sürdü. Diğer güvenlik görevlisi Süleyman Erdoğan ise işçilerin üzerine silah doğrulttu ve havaya ateş açtı.

Jandarma işçileri gözaltına aldı
Bu saldırılara hiçbir müdahalede bulunmayan jandarma, saldırıya uğrayan 10 işçiyi gözaltına aldı. İfadeleri alınan işçiler daha sonra savcılıktan serbest bırakıldı. Şirket ve saldırgan şirket yetkilileri hakkında davacı olan işçiler, kazanılmış haklarının takipçisi olacaklarını belirtti.

‘7 aydır işsiziz’
İşe geri alınmayan 37 işçiden biri olan Orhan Şeyhoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “7 ay önce işten çıkartıldık. Psikolojimiz bozuldu” dedi. Şeyhoğlu, şirketin güvenlik güçleri ile aralarında arbede yaşandığını ve güvenlik güçlerinin kendilerine silah doğrulttuğunu söyledi.

Ne olmuştu?
Artvin Murgul ve Cerattepe’deki Eti Bakır madenlerinde işçiler 9 Ocak’ta yüzde 20 zam talebiyle fiili greve başlamış, Cengiz Holding fabrikayı kapattığını açıklayarak bine yakın işçiyi işten atmıştı. Daha sonra şirket yetkilileri fabrikayı açtığını duyurarak 35 işçi dışında tüm işçileri geri almıştı. İşçiler bunun üzerine işe iade davası açmıştı. Artvin ve Borçka’daki mahkemelerde görülen davaları işçiler kazanmış, mahkemeler işçilerin işe iade edilmesine hükmetmişti.