Erozyona neden olmadan, yaban hayatını tehlikeye atmadan, suyu kirletmeden, kısaca çevreye ve yaşama zarar vermeden gezilecek yerleri tercih eden ‘Etik Gezgin’ler için yılın listesi hazır

‘Etik Gezgin’lerin 2017 listesindeki 10 güzergâh

İklim değişikliğiyle ilgili endişeler artınca, turizmin çevresel yıkıma etkisini azaltacak yollar aranır oldu. Bu durum turizm cephesinde ‘Etik Gezgin’ olarak bilinen kavramı ortaya çıkardı. Seyahat sırasında küresel ısınmaya neden olacak girişimlerden uzak duran, ziyaretleri sırasında çevrenin korunması ve toplumsal kalkınmaya destek olmayı amaç edinen kişiler ‘Etik Gezgin’ olarak biliniyor.

Etik Gezginler, toprak erozyonuna neden olmadan, yaban hayatını tehlikeye atmadan, suyun kalitesini bozmadan, kısaca çevreye zarar vermeden gezilecek yerleri belirliyor. Belirlenen bu yerler de, ‘suçluluk duygusuna kapılmadan, gönül rahatlığıyla gezilecek yerler’ şeklinde açıklanıyor.

Etik Gezginler, her yıl, Uluslararası Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi grupların verilerinden yararlanarak, ziyaret etmekten pişman olunmayacak, tam tersine bu ziyaretle ekonomisine katkıda bulunulacak 10 ülkeyi belirliyor. Bu belirlemeleri de sürdürülebilirlik, doğal güzellikler, yaban hayatın korunması, konukseverlik ve turizm altyapısı için ileriye dönük politikalara bakarak yapıyorlar. Turizmdebudabah’tan Kerem Köfteoğlu, 2017 yılının listesinde yer alan destinasyonları şöyle sıraladı:

Belize: Sürdürülebilir turizm
Orta Amerika’daki Karayip kumsalları, Mayaların kalıntıları bulunan ormanlar ve dünyada ikinci sırada bulunan Belize Barrier Reef’e sahip. Dünyanın en iyi dalış noktalarından biri olarak biliniyor. Belize, 2017 için Lonely Planet’ın en değerli destinasyonlar arasında yer alıyor. Ülke, 2017 yılı için etik hedef olarak tanındı. Birçok turistik sürdürülebilir turizm örneğine sahip.

Cape Verde: Çevre ve cinsel eşitlik
Afrika’nın kuzeybatı kıyılarında 10 adadan oluşuyor. Afrika, Portekiz ve Brezilya etkilerinden harmanlanan bu yer, plajlar, sörf ve renkli şehirleri ile benzersiz bir kültür barındırıyor. Ay manzarasıyla ünlü Sal Adaları’nda “güzel manzara” anlamına gelen Atlantik Okyanusu manzaralı Boa Vista’sı en gözde turistik yerlerinden birini oluşturuyor. Cape Verde’nin etik kimlik bilgileri, güçlü çevre politikaları ve cinsiyet eşitliğine olan bağlılığı içeriyor.

Şili: İnsan haklarına saygı
Santiago’dan Torres del Paine Ulusal Parkı’na kadar ilginç manzaralarla doludur. Şili “Patagonya’nın son sınırı” olarak biliniyor. 2017 için Lonely Planet’in en iyi 10 bölgesi arasında seçildi. Cinsiyet farkı yapılmayan Şili, sivillere tanınan haklar, sosyal refah ve insan haklarına gösterilen saygıdan dolayı etik puanı hak etti.

Kosta Rika: Yoksulluk en düşük seviyede
Burası “Amerika’nın Bali’si” olarak da biliniyor. Muhteşem kumsalları, yemyeşil ormanı, volkanları ve şelaleriyle tatilcilere beklentilerinin ötesinde imkânlar sunuyor. TripAdvisor’a göre, Manuel Antonio Ulusal Parkı’ndaki Playa Manuel Antonio dünyanın en iyi plajlarından biri. Ülke yönetimi etik bir bakış açısıyla, Ethical Traveler ekibine çevreye saygı göstermek kaydıyla en düşük yoksulluk oranına ulaştığını belirtti.

Dominik: Avlanma endüstrisine karşı
Tropik yağmur ormanları, volkanik siyah kum plajları ve dünyadaki en büyük ikinci kaplıca olan Kaynama Gölü ile Karayipler’de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bozulmamış doğal turistik mekânları, Lonely Planet’in ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor. Etik Gezginler, Dominik hükümetinin avlanma endüstrisine karşı ülkenin duruşuyla birlikte 2015’te yıkıcı tropik fırtına Erika’ya karşı verdiği mücadeleden dolayı övgülerde bulundu.

Moğolistan: Eğitim ve çevreye değer
Modern anlamda bazı kolaylıklar bulunmamasına karşın, çadırları (yurt), dağları, çölü ve göçebe kültürü ile ünlüdür. IMAX sinema ve Hard Rock Cafe dahil olmak üzere yeni bir havaalanı ve Shangri-La otel kompleksinin bu yıl açılması planlanıyor. Lonely Planet, ülkeyi 2017 için en heyecan veren destinasyon olarak tanımlıyor. Ülke yönetiminin, eğitim ve çevre politikalarına yaptığı büyük yatırımlar, Moğolistan’ın dünyanın en etik yerlerinden biri olarak gösterilmesine yardımcı oldu.

Palau: Canlıların refahına bağlılık
500’den fazla adadan oluşan bu Pasifik adası, karadaki ve denizdeki çarpıcı sahnelerle kutsanmış gibi. Dünya Mirası Listesine giren Kaya Adaları, dalışta bir gözde merkezidir. Diğer bir cazibe merkezini de ünlü Rock Adaları oluşturuyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı Thomas Remengesau Jr, çevre konusunda hava kalitesini yükseltme ve canlıların refahına bağlılıkta son derece iddialı biri olarak biliniyor.

Tonga: Aile içi şiddetle mücadele
Güney Pasifik’te 170’den fazla adadan oluşuyor. Otantik ada kültürü, tarihi ve doğal güzellikleri bir araya getiriyor. Balina izlemek, dalmak ve şnorkelle yüzmek için “Yeni Kaledonya” olarak biliniyor. Uluslararası tanınırlık kazanan politikaları arasında aile içi şiddetle mücadele için başlatılan yeni kampanyaları var.

Uruguay: Çevresel kimliğe bağlılık
Brezilya ve Arjantin arasında saklanan Güney Amerika’nın en küçük ülkesidir. Kozmopolit ve canlı başkentleri Montevideo ile övünüyorlar. Punta del Este’nin tatil noktasındaki Atletik Sahili ve gelişen gece hayatı önem kazanıyor.
Punta del Este’nin tatil beldesi yakınlarındaki sanatçı Carlos Paez Vilaro’nun inşa ettiği Casapueblo Oteli, Uruguay’da dikkat çeken en çarpıcı bölgelerden biridir. Ülkenin çevresel kimlik belgelerine ve insan haklarına olan bağlılığından övgüyle söz ediliyor.

Vanuatu: Ücretsiz eğitim
Halkın konukseverliği ve doğal güzelliklerin birleşimi olan burası “Gülümseme yurdu” olarak biliniyor. Pasifik adası, bozulmamış plajları, etkileyici dalış noktalarını ve Tanna adasındaki dünyanın en erişilebilir volkanlarından birine sahip. Ücretsiz eğitimi 10 yaşına kadar uzataıp, eğitimle ilgili ciddi ilerleme kaydederek ve aile içi şiddet konusunda dünyanın en etik yerleri arasında bulunuyor.