Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun yeni üyeleri belli oldu. Kurulda kızı ‘hızlıca’ Hakim Tetkik Kurulu’na atanan Eski Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’den oğlunu rektörü olduğu üniversiteye ek kontenjan açarak yatay geçiş yaptıran Prof. Dr. Erkan İbiş’e, “Mangayı donatacak kadar silahım” var diyen belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’ndan sahilleri ranta açan MUÇEV’in yönetim kurulu üyesi Esengül Civelek’e kadar herkes var

Etik Kurulu’nun yeni üyeleri etikten uzak

Fotoğraf: İbrahim Karaosmanoğlu - Zerrin Güngör - Erkan İbiş


Gökay BAŞCAN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığına ve üyeliklerine ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan atama kararına göre, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığına Zerrin Güngör, üyeliklere ise Faruk Nafiz Özak, İbrahim Karaosmanoğlu, Ahmet Karayiğit, Ömer Faruk Doğan, Esengül Civelek, Halil İbrahim Akça, Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Prof. Dr. Erkan İbiş, Prof. Dr. M. Fatih Uşan ile Kutbettin Arzu atandı.

Amacı, kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkeleri belirlemek ve uygulamayı gözetmek olan kuruma yapılan atamalar tartışmalı isimlerden oluşuyor.
Yeni atanan isimlerden bazılarının daha önce aldığı görevlerde yaptığı ‘icraatlar’ şu şekilde:

OĞLUNA KIYAK

Prof. Dr. Erkan İbiş: Ankara Üniversitesi’nin eski rektörü olan Prof. Dr. Erkan İbiş'in Başkent Tıp Fakültesi 3. sınıfta okuyan oğlu Can İbiş yatay geçiş kontenjanın 4'ten 8'e çıkarılmasının ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçmişti. Kontenjan yükseltilmemiş ve not ortalaması düşürülmemiş olsaydı Can İbiş AÜ'ye geçiş yapamayacaktı.

İbiş’in rektörlük yaptığı dönemde; üniversiteye otel, devremülk ve hamam yapmak üzere Çamlıdere ilçesinden 1 milyon 663 bin TL bedelle 54 bin metrekare taşınmaz aldığı da ortaya çıkmıştı. Üniversitenin görev alanı içinde olmayan bu inşaat girişimi ile ilgili olarak ticari ilişkilerine dikkat çekilen İbiş, açıklamasında, kendi şirketini kurtarmak için bu alımın yapıldığı iddiasını içeren şikayet dosyasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da gönderildiğini ve kovuşturmaya yer olmadığı kararı alındığını belirtmişti. Ankara Üniversitesi’ne rektör olarak seçildiği yıl olan 2012’de Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı eğitim öğretim yılı açılış törenini öğrencilere kapatması ile dikkatleri üzerine çekmişti. Akademisyenler hakkında başörtüsüne izin vermedikleri, barış bildirisine imza attıkları, Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle soruşturmalar açan İbiş, polisin üniversiteye girmesine izin verirken akademisyenlerle öğrencileri “polisi engellediniz” diyerek cezalandırmaya kalkışmıştı.

CÜBBESİNİ İLİKLEDİ

Zerrin Güngör: Erdoğan’ın önünde cübbesini iliklemesiyle tanınan Zerrin Güngör, eski Danıştay Başkanı. Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu’nun hızlı yükselişi de 2018 yılında medyada sıkça yer bulmuştu.

Gonca Hatinoğlu 2016’da önce açıktan atama ile Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği görevine getirildi. Ardından da Cumhurbaşkanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi’ne uzman olarak geçti. Burada avukatlık stajını tamamladı ve hakimlik sınavına girip kazandı. 2018’de de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda çekilen ve annesi Zerrin Güngör’ün de katıldığı kura töreni ile Elazığ Hakimliğine atandı.

etik-kurulu-nun-yeni-uyeleri-etikten-uzak-897484-1.

ELAZIĞ KAĞIT ÜZERİNDE

Ancak Gonca Hatinoğlu Elazığ’a hiç gitmeden ve 24 saat içinde bu kez Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) kararnamesine alınarak, Elazığ Hakimliğinden Yargıtay Tetkik Hakimliği görevine atandı. Böylelikle 2 yıl içinde önce Saray’da müşavir ve uzman, ardından da avukat ve hakim oldu. İlk görev yeri de kağıt üzerinde kaldı. Tecrübesi bulunmamasına rağmen, Yargıtay Tetkik hakimi oldu.

AKP’NİN ESKİ KADROSU

Faruk Nafiz Özak: AKP’nin eski kadrolarından olan Özak; milletvekilliği, Bakanlık ve Trabzonspor Başkanlığı yaptı. 2002’de AKP’den Meclis’e giren Özak, 2005 ve 2011 yılları arasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı görevini üstlendi.

CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI

Ahmet Karayiğit: 2017’de Etik Kurulu’na atanan Karayiğit son kararla görevine devam edecek. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hukuk Baş Danışmanı olan Karayiğit’in kızının hakimliğe atanması kamuoyunda geniş yer bulmuştu. Sevcan Karayiğit’in yazılı sınavın ardından sadece 45 saniye süren sözlü mülakatla hakimliğe alındığı iddiaları tepkilere neden olmuştu.

MANGAYI DONATACAK SİLAH

İbrahim Karaosmanoğlu: AKP’li Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu kurula atanan isimlerden biri oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaptığı paylaşımda, “15 Temmuzdaki hain kalkışmaya kadar hobi amaçlı birkaç çakım vardı sadece. Şimdi, bir mangayı donatacak kadar silah ve mühimmatım var. Benim gibi de yüzbinler var. Bir daha “başka şekilde” iktidar değiştirmeye niyetlenen olursa deneyeceğimiz çok fantezi var haberiniz olsun” ifadelerini kullanan Kocaoğlu’nun Fetullah Gülen’i övdüğü tweetler ortaya çıkmıştı.

SAHTE PLAKALI ARAÇ

7 Haziran 2015’te Karaosmanoğlu’nun seçim çalışmalarında sahte plaka kullandığı ortaya çıktı. Başkanın Audi marka aracında bulunan plaka Mercedes-Benz marka bir arazi taşıtına kayıtlı.

etik-kurulu-nun-yeni-uyeleri-etikten-uzak-897485-1.

SAHİLLER ONDAN SORULUYOR

Esengül Civelek: Eski Muğla Valisi olan Esengül Civelek aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığını yapıyor. Ege ve sahil koylarını, sahilleri kuşatan MUÇEV adlı şirketin de yönetim kurulu üyesi.

ESKİ BAKAN

Kutbettin Arzu: AKP milletvekili yapan Kutbettin Arzu, Ahmet Davutoğlu’nun kabinesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaptı.