Tarım ve Orman Bakanlığı, etil alkol ve metanolün internetten satışını yasakladı. Uygulama 60 gün sonra başlayacak. İlgili yönetmelikte "evsel kullanım amaçlı etil alkol" ibareleri "genel" ibaresi ile değiştirildi. Evde içki yapımında kullanılan etil alkol içerisine dünyadaki en acı kimyasal olarak bilinen ‘denatonyum benzoat' katılarak satılıyordu.

Etil alkol satışı yasaklandı

Evsel kullanım amaçlı etil alkol satışına yasak geldi. Satıcılar satamadıkları ürünleri ithalatçısı veya üreticisine üç ay içinde iade edecekler.

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Etil Alkol Ve Metanolün Üretimi İle İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile evsel etil alkol satışına yasak getirildi. Eklenen geçici madde ile üç ay içerisinde satıcılar ellerindeki alkolü satamazlar ise üretici ya da ithalatçısına iade edecekler.

Geçici maddede şu ifadeler yer aldı: “Evsel kullanım amaçlı etil alkolün satışı, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altmış gün süreyle yapılabilir. Söz konusu ürünler bu sürenin sonundan itibaren piyasaya arz edilemez ve satış belgeli yerlerde bu süreden sonra bulunan ürünler, ithalatçısı veya üreticisine üç ay içinde iade edilir.”

ETİL ALKOL İLE EVDE ÜRETİM YAPILIYORDU

1 litre rakıdan 2010 yılında 51,48 TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınıyordu. Bu tutar 3 Temmuz'da yüzde 6.89 oranında artırılarak 279,29 TL’ye çıktı. Son 10 yılda vergi artışındaki oran yüzde 443’e ulaştı. Alkol fiyatlarına gelen üst üste zamlar nedeniyle evsel kullanım amaçlı etil alkol ile vatandaş evde rakı, votka gibi ürünler imal ediyordu. Litre fiyatı piyasada 60 ila 90 TL arasında değişen tahıl kökenli alkolleri seyreltip aroma veya doğal yağlar ile vergisiz içki üretimi de bu düzenleme ile tamamen ortadan kalkacak.