Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in, 4 Kasım’da Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin kontrolündeki bölgeye karşı başlattığı askeri harekât sürüyor. Tigray bölge lideri, Abiy Ahmed’in teslim olmalarına dair uyasını kabul etmediklerini bildirdi.

Etiyopya’da çatışmalar büyüyor: Toplu infaz uyarısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Etiyopya’nın Tigray bölge lideri Debretsion Gebremichael, Başbakan Abiy Ahmed’in pazar günü, 72 saat içinde teslim olmalarına dair ültimatomunu reddederek halkının anavatanlarını savunmak için “ölmeye hazır” olduklarını açıkladı. Tigray kuvvetleri salı günü, Etiyopya Ordusu’nun 21. mekanize tümenini “tamamen yok ettiklerini” duyurdu. Etiyopya hükümeti iddiaya henüz yorum yapmadı. Ancak, Etiyopya ordusu Tigray’ın merkezi Mekkele’ye yakınlaştığını duyurdu.

Abiy Ahmed, 4 Kasım’da Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) karşı askeri bir harekat başlattı. Abiy hükümeti, TPLF’yi kuzey bölgesindeki iki federal askeri kampa saldırmakla ve hükümete meydan okumakla suçlamasıyla başlayan savaşta, yüzlerce kişi hayatını kaybetti. 40 bini aşkın sivil, sınır komşusu Sudan’a kaçtı.

‘BÖLGEYİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Bölgede internet ve telefon iletişiminin sınırlı olması nedeniyle kısıtlı bilgi alınabiliyor. Ancak TPLF lideri Gebremichael, Abiy’nin ordusunun Tigrayan güçlerine karşı başarısızlıkları örtmeye çalıştığını ve zaman kazanmak için tehditler savurduğunu söyledi. Debretsion, pazartesi günü AFP’ye verdiği görüşte, “Bizler, ilkeli insanlarız ve bölgemizi yönetme hakkımızı savunmak için ölmeye hazırız” dedi.

ETİYOPYA ORDUSU, MEKKELE’YE ÇOK YAKIN

Etiyopya Federal Ordusu, askeri kuvvetlerinin Tigrayan’ın başkenti ve TPLF’nin merkezi Mekelle’ye 60 km yakınında olduğunu açıkladı. Pazartesi günü Tuğgeneral Tesfaye Ayalew, askeri birliklerin kuzey ve güneydeki kilit kasabaları ele geçirerek “Mekelle’ye doğru yürüdüğünü” söyledi. Ordu, Mekelle’deki TPLF liderliğine “merhamet yok” tank saldırısı tehdidinde bulunarak, sivillerin hala yapabildikleri sürece ayrılmaları konusunda uyardı. Abiy, Mekelle halkını “bu hain grubu adalete teslim ederken” TPLF’ye karşı ulusal ordunun yanında yer almaya çağırdı. Etiyopya güçleri, Adwa kasabasının yanı sıra Igada Hamus, Adigrat ve Axum şehirlerini de ele geçirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Laetitia Bader, Twitter’da “Bütün bir şehri askeri hedef olarak görmek sadece yasa dışı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir tür toplu infaz olarak görülmelidir” dedi. Uluslararası Af Örgütü güneybatıdaki Mai-Kadra kasabasında çok sayıda insanın bıçaklanarak saldırıya uğradığı korkunç bir katliamı belgeledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dün Tigray bölgesindeki silahlı çatışmalarla ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler kaynakları, bunun halka açık bir toplantı olmayacağını ve sonuçlandırıldıktan sonra bir açıklama yapılıp yapılmayacağının bilinmediğini belirtti.