Etkin soruşturma yok, oyalama var

Dersim’de 5 Ocak’tan bu yana kayıp 21 yaşındaki üniversiteli Gülistan Doku ve yurt dışına kaçtığı iddia edilen 24 yaşındaki evli erkek arkadaşı Zeinal Abakarov’a ait WhatsApp mesajları ortaya çıktı. Emniyet dosyasına giren mesajlar konusunda etkin soruşturma yapılmadı.

23 gündür aranan üniversiteli Doku’nun ailesi, “Kızımız intihar etmiş olsa da ortaya çıkarılmalı, bu olasılık varsa bile arka planındaki nedenler araştırılmalı” diyor. Aile etkin soruşturma yapılmamasından şikâyetçi. Dosyada çelişkiler var. Gülistan Doku’nun kaybolması ile ilgili önemli sorular cevap bekliyor:

BU MESAJLAR NEDEN SORUŞTURULMADI?

Doku, Abakarov’un aile evinden ayrılıyor ama gece birbirleri ile yazışıyorlar. 4 Ocak Cumartesi’ye ait mesajlardan birinde Gülistan Doku; “Korkuyorum” diyor. Ortadan kaybolduğu Pazar günü ise Abakarov, arkadaşları K.’ye, “Dün çok kötü bir şey çıktı” diye yazıyor. Aile, “Gülistan neden korkuyor ve kötü şey ne?” diyor.

GEÇİŞTİRİLEN İFADELER

Abakarov, verdiği ifadelerde kısaca buluşma saat ve tarihlerini aktarıyor. Doku son olarak, Abakarov’un evinin altındaki Fuar Kafe’de konuşuyor. 9 dakikalık konuşma Abakarov’un emniyet bilgi tutanağına özetle “Gülistan geldi, meşgul olduğumu söyledim gitti” şeklinde geçiyor. Konuşmanın sonlarında Abakarov, Doku’ya eğiliyor ve sertçe bir şey söylüyor. Genç kadın bundan sonra kafeden ayrılıyor.

EMNİYET YETERLİ BULMUŞ, ARAŞTIRMAMIŞ

Emniyet konuşmanın içeriğini sormuyor. Doku, kafeden durağa gidiyor. Ardından da araç beklerken 3 dakikayı aşkın bir biçimde yine Zeinal Abakarov ile telefonla görüşüyor. Bu da emniyet tarafından sorulmuyor, detaylı araştırılmıyor. “Konuştuk” ifadesi yeterli bulunuyor.

ABAKAROV’UN BABASI SORUŞTURMAYA MÜDAHİL Mİ?

Asayiş Şube’nin yürüttüğü soruşturma biriminde Abakarov’un polis olan üvey babası E.Y. de görev yapıyor. Baba, Doku’nun intihar etmediğini söylüyor. Ancak soruşturma yürütülen birimde çalışması ve diğer polisler ile teması, “Acaba soruşturmaya müdahil mi?” sorusunu gündeme getiriyor.

etkin-sorusturma-yok-oyalama-var-679537-1.

etkin-sorusturma-yok-oyalama-var-679538-1.

‘O EVDE NE OLDU BİLMEK İSTİYORUZ’

Doku, Cumartesi saat 20:00 civarı Abakarov’un ailesinin evine gidiyor ve yaklaşık 2 saat boyunca orada kalıyor. Ancak evde neler yaşandığı konusunda tutanaklara yansımış bir ifade yok. Aile bu konuda da etkin soruşturma istiyor. Doku, üniversiteden hocasına, o gece babanın eşine şiddet uyguladığını söylüyor. Bu sırlar aydınlatılmalı!

ÇELİŞKİDEN ORTAYA ÇIKAN: O İFADE NEDEN ALINMADI?

Baba, Doku’nun evlerine gelişine ait ifadede, “Kapıyı eşim açtı” derken verdiği bir beyanatta ise kapıyı kızının açtığını belirtiyor. Ancak yetişkin aile üyesinin ifadesi yok. “Bu ifade neden alınmadı?” sorusu da önem kazanıyor. Öte yandan Doku’nun hocasına aktardığına göre Abakarov ona kafede tokat atıyor. Evdeki görüşme sonrası ise yurda dönmek istiyor.

KAFEDE VE YOLDA DARP

Baba, oğluna “Onu yurda bırak” diyor. Doku reddedince Abakarov peşinden gidip onu aracına almaya çalışıyor. Tartışmada, Doku yine darp ediliyor. Çevredekiler polis çağırsa da genç kadın şikâyetçi olmuyor. Yine araştırılmıyor. Öte yandan, emniyet avukatların bildirdiğine göre Abakarov’un bilgisayar ve telefonuna da el koymuyor.

ÜNİVERSİTE ÇEVRESİ: İNTİHARLAR, BASKILAR, TACİZ

Gülistan Doku intihar ettiyse bile çözülmesi gereken bir yumak var. Bu yumak aile ilişkileri dışına da taşıyor. Doku’nun öğrencisi olduğu Munzur Üniversitesi ve kaldığı yurda ilişkin şaibeler bulunuyor. Şikâyetler dorukta. İntihar girişiminde bulunan öğrenciler var. Sorunlar sadece liyakat ya da öğretmen ve öğrencilere baskılarla ilgili değil.

ANTROPOLOJİK OTOPSİ ŞART

Güvenlik güçlerinin yurt ve üniversitedeki kadın öğrencileri istismar ettiği, aralarında mesajlaşma ağı kurdukları aktarılanlar arasında. Okuldaki baskılar yoğun. Doku’nun neden kaybolduğuna ilişkin yumağı ancak bir antropolojik otopsi çözebilir. Bunun için üniversite, yurt ve Dersim’de yaşanan çalkantı için tüm muhataplar dinlenmeli.