Yıllardır bırakın gazetelerde televizyonda bile duyduk: Eto'o bitmiş! Hatta öylesine meşhur oldu ki bir internet fenomeni haline geldi. Hatta en son "Eto'o bitmiş" göndermesini reklamlarda bile izledik. Ve bu sefer Et'o gerçekten bitmiş. Hatta alt yazıyla da duyuralım, bitmiş.

Sadece futbolseverler değil internette biraz vakit geçiren herkes Oktay Derelioğlu'nun öngörü dolu beyanını hatırlar. Kendisi bir duyum almıştı, Eto'o bitmişti. Sanırım üzerinden iki sene geçti. Fakat o dönem iddia edildiği üzere Fenerbahçe'ye değil, Süleyman Kerimov adlı Rus işadamının sahibi ve başkanı olduğu Anji Mahaçkala takımına transfer olmuştu. Kerimov'un maden işinde olduğunu ve dünyanın en zengin adamları arasında sayıldığını söyleneye sanırım gerek yok.

Bitti, bitiyor derken sürpriz bir atakla Antalyaspor Samuel Eto'o'yu renklerine bağladı. Taraftarlar bu yaştaki bir futbolcuya bu kadar para verilmesini doğru bulmasa da transferin alt metninde esas amacın daha farklı olduğunu sanıyorum hepimiz okuyabiliyoruz. Genel olarak bakarsak Kamerunlu futbolcu neredeyse tüm takımın değeri kadar para alacak. Takıma ne katacağını ve ligte nerelere taşıyacağını hep birlikte göreceğiz. Madalyonun diğer tarafı ise işin ticari boyutu. Antalyaspor yıldız futbolcuya verdiği paranın şampiyonluk olarak geri dönmese de reklam ve para olarak döneceğini düşünüyor olmalı. Milan Baros aynı takımda oynamaya başladığında bu sayede yedi bin kombine satılmıştı. Dolayısıyla Eto'o'nun gelişi, yeni stadın yapılması, eğer kabul edilirse ekim ayında oynanacak Türkiye - İzlanda maçının Antalya'ya alınması hem şehir futbolunun gelişmesinde hem de bir turizm kenti olatak tanıtılmasında büyük rol oynayacak. Belki bu sayede büyük şehirlerden, farklı takımların taraftarları hafta sonu tatiline gitmişken denk geldikleri bir maça gidecekler, Antalya deplasmanları daha çok taraftar toplayacak, kombine ve forma satışı artacak. Anadolu takımı opmak zor zanaattir, anlayamazsınız. Fakat Oktay Derelioğlu bile "O yorumdan sonra zaten reklam teklifleri alıyordum, şimdi Et'o geldi daha fazla alırım herhalde" diyorsa ticari anlamda bir fark yaratacaktır diye düşünmek lazım. Hatta kulübün şimdiden imza törenine sponsor araması bunun en büyük kanıtı. Lig başlasın o zaman göreceğiz Eto'o bitmiş mi bitmemiş mi?

Bir dünya yıldızı Türkiye'ye gelirken biz de kendimizden birini dünya yıldızına vermeye hazırlanıyoruz. Bursasporlu genç yetenek Enes Ünal Manchester City'e transfer oluyor. İngilizler "Enes bitmiş" diye alt yazı geçiyorlar mı bilinmez ama bizler için elbette gurur verici. Liglerde göze batan, yaşı küçük biri olduğunda hepimiz heyecanlanırız. Fakat bu heyecan genellikle kursağımızda kalır. Batuhan Karadeniz, Sercan Yıldırım, Muhammed Demirci konusunda da yüksek heyecan seviyelerine çıkıp hayal ettiğimizi pek bulamamıştık. Enes Bursa formasıyla henüz 16 yaşındayken Galatasaray'a gol atarak, ligin en genç golcüsü olmuştu. Hatta o dönem okuldaki arkadaşına sosyal medya yoluyla attığı mesajda "Geliyorum beni yok yazdırma" diyerek büyük sempati toplamıştı. Hem efendiliği hem mütevazılığı ile örnek bir futbolcu Enes. En deli çağında yurt dışına gitmesi ve oradaki disiplini alması karakteri için de iyi olacaktır diye düşünüyorum. Az forma şansı bulsa da havası, suyu, hocası, takım arkadaşı, tesisi ile erken yaşta bu terbiyeyi alması kendisini sonuna üzüldüğümüz birçok gençten ayıracaktır. Eto'o gerçekten bitmiş, Enes bitmiş mi, başlıyor mu göreceğiz.