EUA: Akademik özgürlük prensiplerine ihtiyaç var

Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (EUA) yayınladığı bildiriye katılan İtalyan Üniversiteleri Rektörler Konseyi (CRUI), Türkiye üniversiteleri ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Bianet'in haberine göre, darbe girişimi sonrası alınan bazı karalar ve yaptırımların bireysel ve kitlesel medeni hakları zedelediğine dikkat çeken CRUI, bu kararların bilhassa araştırma, öğretim ve üniversitelerin hayati geleneklerinden olan özerklik hakkına karşı olduğuna vurgu yaptı.

1577 dekanın istifaya zorlanmasına, eğitim kurumlarında uygulanan baskılara tepki gösteren EUA, tüm Avrupa hükümetlerini, üniversitelerini ve bilim insanlarını Türkiye’deki son gelişmelere karşı koymaya ve demokrasiyi desteklemeye çağırdı.

EUA’nın bildirisinde özetle şu ifadelere yer verildi:

“EUA, üniversitelere ve üniversite görevlilerine karşı yapılan bu hareketi kınıyor ve yüksek eğitim camiasına içten desteğini sunuyor.

“Bir yandan Türkiye’de demokratik şekilde seçilen hükümete, darbeye karşı dünya çapında destek varken, bugün bu yönde alınan önlemler ters yöne gidiyor.

“Türkiye’nin bugün ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve güçlü üniversite sektörü tarafından da savunulan kamusal ve açık tartışmalar ve akademik özgürlük prensiplerine her zamankinden daha çok ihtiyacı var.”