Eurostat verileri: Türkiye sosyal korumada sınıfta kaldı

Mustafa BİLDİRCİN

AB İstatistik Ofisi Eurostat, ülkelere göre 2020 yılı devlet harcamaları istatistiğini yayımladı. Ülkeler, yüzde 22’lik oran ile en fazla sosyal koruma için harcama yaparken sağlık için yapılan harcamalar yüzde 8 ile ikinci sırada yer aldı. Ülkelerin sosyal koruma harcamalarının 2019’da yüzde 10,2 olan GSYH’ye oranı, 2020 yılında yüzde 27,3’e kadar çıktı. Fransa, Finlandiya ve İtalya, sosyal koruma harcaması GSYH’ye oranla en yüksek üç ülke oldu. CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 2020 yılında sosyal koruma için 655,5 milyar TL harcadığını belirterek, “2020 yılında GSYH’nin 5 trilyon 47 milyar TL olduğu düşünüldüğünde Türkiye’de sosyal korumaya ayrılan payın GSYH’ye oranı yüzde 13 oluyor” dedi. Verilere göre Türkiye, sosyal korumaya ayırdığı pay itibarıyla 38 ülke arasından yalnızca Malta ve İrlanda’yı geride bırakabildi.

Türkiye’nin sosyal koruma harcamalarını değerlendiren Bakırlıoğlu, “Pandeminin tüm dünyayı kasıp kavurduğu 2020 yılında sosyal korumaya ayrılan payın AB’de GSYH’ye oranı ortalama yüzde 22 iken ülkemizde bu oran yüzde 13’te kalmıştır. Yurttaşlarından IBAN numarası isteyen bir ülke için şaşırmamamız gereken istatistikler bunlar” dedi.

ŞAŞIRTMADI

Bakırlıoğlu, sosyal devlet olmanın en önemli göstergesinin sosyal koruma harcamaları olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Sosyal devlet güçsüzleri, güçlüler karşısında korur. Sosyal devlet bütün yurttaşlarını bağımsız ve özgür insanlar olarak yaşamını sürdürmesini amaçlar. Vatandaşları arasında ayrım yapmayan ve karşılıksız seven, onları işsiz ve aşsız bırakmamanın mücadelesini veren, yemeyen yediren bir devlet anlayışını kuracağız. Güçlü bir sosyal devlet olmanın devletin yaptığı yardımlarda alan elin, veren eli görmediği bir sistem oluşturulacaktır.”