AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ve TOKİ eliyle yapılacak olan ‘sosyal konut’ projesi, yurttaşta karşılık bulmadı. Yurttaşlar, projenin gerçekçi olmadığını söyleyerek, seçim çalışması olarak yorumladı.

‘Ev vaadi’ yurttaşta karşılık bulmadı
Fotoğraf: AA

Mehmet ERDAL

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ve TOKİ eliyle yapılacak olan yurttaşın ‘umudu’ olduğu iddia edilen ‘sosyal konut’ projesi tartışılmaya devam ediyor. Seçimlere yaklaşırken yapılan bu hamle, iktidar ve kontrolündeki medya organları tarafından ‘ev sahibi olmayı kolaylaştıracak bir proje’ olarak sunuluyor. 2023-2028 yılları arasında 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin işyeri açma” konusunda ne düşündüklerini öğrenmek için ‘hedef kitle’ konumundaki ‘alt gelir’ grubundan pazarcılarla konuştuk.

Muğla Datça’da cumartesi günleri kurulan halk pazarında tezgâh açan pazarcılardan ilk konuştuğumuz kişi Onur Alkan. Daha önce ‘sosyal konut projesi’ yüzünden mağdur olduğunu belirten Alkan, “Benim ağzım bir kere yandı. O yüzden ilk 500 TL’yi yatırdıktan 1-2 yıl sonra ‘Evin hazır, gel otur’ derlerse bu vaadin doğru olduğuna inanırım” dedi.

Bir diğer pazarcı Ali Ünsal ise, konut sahibi olduğu için bu projenin kendisini kapsamadığını söylüyor. Ünsal, projenin ise seçim yatırımı olduğunu düşünüyor. Ünsal, “Bu proje Erdoğan’ın seçim çalışmasıdır. Gariban adam zaten geçinebilecek parayı çok zor buluyor; Asgari ücret 5 bin 500 TL. Konut için taksit kaç parası ise 3 bin TL. Evin taksitlerini nereden bulup ödeyecek? Bu adam ne yiyecek? O yüzden ben bu vaade inanmıyorum” diye konuştu.

Ali Ünsal’a tezgâhta yardım eden Hayriye Kolukısa da “Bu millet TOKİ’den ne gördü ki bu sosyal konutlardan görsün” diye sitem etti. Kolukısa sözlerine şunları ekledi: “TOKİ’ye alınamayanlar, alınıp yıllardır bekleyenler var. Bu sadece bir seçim yatırımıdır, bu sadece para toplamadır. Parasız kaldılar, o nedenle bu vaatte bulunuyorlar. Ben emekliyim. İnanıp asla bu 500 TL’ni yatırmam. Emekli maaşı alacağım, 2 bin TL’sini oraya vereceğim, o da zaten bana ne kadar yılda teslim edeceği belli değil. Bu süre zarfında kira da ödeyeceğim. Peki ben bu süreçte ne yiyeceğim? Anlayacağınız olay tamamen hikâyeden ibaret.”

KİRAMI ÖDEYEMEDİM

Fatma Koş ise, “Benim 3 bin TL civarında emekli maaşım var, o da emekliliğimi banka kredisi çekerek gerçekleştirebildiğim için banka tarafından kesiliyor; bu durumda benim ek bir gelir olmadan taksitleri ödemem imkânsız. Az gelirli bir insanın bu taksitleri ödeyip o konutlara sahip olması mümkün değil. Bu ay, oturduğum evin kirasını ödeyemedim. Bu vaadi yapacaklarına emeklilerin maaşlarını yükseltsin, kiraları düşürsünler” ifadelerini kullandı.