‘Evde kalan’ kadınların hayatı hiçe sayılıyor

Meral Danyıldız

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) aldığı ‘ilave tedbir’ kararlarıyla birlikte kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik 6284 Sayılı Kanun’un geriye atılmasına ilişkin tepkiler sürüyor. ‘Evde kal’ çağrıları kadınları ve çocukları kendilerine şiddet uygulayan erkeklerle bırakırken alınan sözde tedbirler kadınların hayatını kolaylaştırmak yerine hiçe sayıyor.

Maddeyi BirGün’e değerlendiren Avukat Hülya Gülbahar, bu olayın 6284 sayılı yasanın bütününün gerek emniyet aşamasında, gerek savcılık aşamasında ve gerekse hâkimlikler aşamasında askıya alınması sonucunu doğuracağını ifade etti.

Uluslararası kuruluşların raporlarının, karantina koşullarında kadına karşı şiddetin arttığının ortaya konduğunu belirten Gülbahar, ‘’Türkiye’de de karantina dönemi boyunca en az yirmi kadının öldürüldüğü basına yansıdı. Bu koşullarda kadına karşı şiddetle mücadele eden çeşitli ülkeler kendi şiddetle mücadele programlarının yanı sıra ek önlemler de aldı. Örneğin, İspanya’da ev içi şiddete maruz kalan ya da maruz kalma tehlikesi bulunan kadınlar herhangi bir eczaneye girip ‘Maske 19’ dediklerinde eczacı anında kadına yönelik şiddet hattını arayıp yardım istemektedir’’ dedi.

KARAR GERİ ÇEKİLMELİ

Söz konusu maddenin bilinçli olarak muğlak bırakıldığını aktaran Gülbahar, sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’de 6284 sayılı Yasa gibi şiddeti önlemek ve durdurmak noktasında HSK’nin genel kurul kararıyla adeta askıya alındı. Şiddet uygulayan kişiyle, kadın ve çocukları aynı evde yaşamaya mahkûm etmek, kadınları salgının getirdiği tehditler dışında bir de erkeklerden gelen şiddet tehditleriyle aynı anda yaşamak zorunda bırakmak demektir. HSK’nin herhangi bir kanunu askıya alma sonucu doğuracak bir karar alma yetkisi yoktur. Bu hukuk dışı kararın geri çekilmesi gerekir.’’