ABD’nin Suriye’deki askeri varlığını çekeceği açıklansa da bundan sonra ne olacağına dair sorular yanıt bekliyor. Trump, Suriye’den çekilme kararının sürpriz olmadığını iddia ederken, Putin “Çekilmeye dair henüz bir işaret görmedik” dedi

Eve dönüş sancısı

ABD’nin Suriye’den çekilme kararının yankıları sürerken Trump, büyük yankı yaratan kararının sürpriz olmadığını iddia etti. Şimdi eve dönme zamanı diyen Trump yaptığı açıklamada “Suriye’den çıkmak sürpriz değildi. Yıllardır bunun için çalışıyorum ve 6 ay önce niyetimi yerine getirmeye karar verdiğimde biraz daha kalmaya karar verdim. Rusya, İran, Suriye ve diğerleri IŞİD’in yerel düşmanlarıydı. Hepimiz bunun için çalıştık” dedi.

Çekilme kararının ardından Suriye’nin Irak sınır hattında dün gece hareketli saatler yaşandı. Yerel kaynaklar önceki gece daha önce ABD’nin YPG/SDG’ye silah ve mühimmat taşıdığı tırlar, Irak yönünde ilerlemeye başladı. Daha önce sevkiyatlardan sonra, içlerinin boş olduğu görülebilir şekilde üstleri açık Irak’a dönen tırlar, bu kez üstleri kapalı şekilde giriş yaptı. Üstü açık tırlarda, iş makineleri ve mayın temizleyicilerin yer aldığı görüldü.

AKTÖRLER BİLGİLENDİRİLDİ
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) internet sitesinde yer verilen iddiaya göre ABD’li komutanlar, SDG ve YPG’ye Menbiç ve Fırat’ın doğusundaki bütün bölgelerden çekilecekleri yönünde bilgilendirdi. Trump’ın, Suriye’deki ABD askerlerini çekme kararını önceden Erdoğan ile konuşmadığı, sadece karar sonrası kendisini bilgilendirdiği bildirildi. Üst düzey bir ABD’li yetkili, “Başkan kararını kendi verdi. Bu, Erdoğan ile konuştuğu bir konu olmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kararı hakkında bilgilendirdi” dedi.

CUMHURİYETÇİLER DE TEPKİLİ
Trump’ın Suriye’den çekilme kararı kongre ve ABD basınında da geniş yankı buldu. Demokratlar’ın yanısıra Trump’ın kendi partisinden Kongre üyeleri de karara tepki gösterdi. Trump’ın güçlü destekçilerinden olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Suriye’den çekilmenin, ABD için bölgede ve dünyada “yıkıcı sonuçlar” doğuracağını ileri sürdü.

Colarado Senatörü Cory Gardner da Trump’a, çekilme kararını bir an önce durdurması ve ABD ulusal güvenliğini koruyan Suriye stratejisine ilişkin kongreye danışması çağrısında bulundu. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ise kararın şaşırtıcı olduğu kadar gelecek yıllarda ve aylarda önemli yansımaları olacak büyük bir hata olduğunu ileri sürdü. ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Corker, alınan karardan kurumların haberdar olmadığını ve iletişimin sağlanmadığını belirterek, “Bence Başkan Trump uyandı ve kararı açıkladı” dedi.

ABD medyası Trump’ın, çekilme kararını alırken, ulusal güvenlik danışmanlarının ve askeri uzmanların “Suriye’den şimdi çekilmenin zamansız ve mantıksız olduğuna” yönelik tavsiyelerini dinlemediğini ileri sürdü. Yorumlarda kararın, Rusya ve İran’ın bölgede güçlenmesine sebep olacağı da iddia edildi. Kararın, ABD’nin Ortadoğu’daki duruşu ve politikasını ani bir şekilde kaydırdığı vurgulanırken, Türkiye’nin askeri operasyon düzenleyeceği açıkladığı ABD’nin Suriye’deki ortağı YPG’yi tehlikeye sokacağı savunuldu.

***

Ne olmuştu?
Trump önceki gün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Başkanlığım döneminde Suriye’de bulunmamızın tek nedeni olan IŞİD’i yendik” ifadesini kullandı. Hemen ardından Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da, “IŞİD ile mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık” dedi. Dışişleri Bakanlığının Suriye’deki tüm personelini 24 saat içinde çekeceği, ABD’nin Suriye’deki 2 bin askerinin de 60 ila 100 gün içinde ülkeden çekileceği öne sürüldü.