Evgeny ile yeniden

BURAK ABATAY

‘Valse’ isimli parçasıyla dünya çapında bir üne kavuşan, birbiri ardına yayımladığı işlerle de zirvedeki adını sağlamlaştıran Rus piyanist Evgeny Grinko, 16 Ağustos’ta İstanbul’da dinleyicisiyle buluşacak. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu konseri öncesinde Grinko ile bir araya geldik. Röportajı okurken belki arka planda ‘Valse’i bir kez daha çalmak güzel olabilir.

Burada çok popülersin. Neden popüler olduğun hakkında bir fikrin var mı?

Doğrusunu söylemek gerekirse hiçbir fikrim yok. İlk dönemlerimde benim için de şaşırdığım bir sürpriz olmuştu. Bunun yalnızca bir tane açıklaması olabilir: Türk halkı ile yaptığım müziğin kesişmesi. Türklerle müzik anlayışımız birkaç açıdan birbirine benzedi. Bütün meseleyi buna bağlıyorum. Bundan dolayı da mutluyum elbette.

evgeny-ile-yeniden-611835-1.

Hatta bildiğim kadarıyla İran’da da bir şöhret almış başını yürüyor...

İran’da popüler olduğumu söyleyebilirim. İran çevresinde geçen hafta iki konser verdik. İki konsere de katılım beklediğimizin üzerindeydi.

Klasik müziğin anlaşılmasının zor olduğu düşünülür. YouTube videolarınızda hayranlarınız sizin için tam aksini düşünüyor.

Evet, klasik müziğin ayırt edilmesinin çok zor olduğunu kabul ediyorum. Klasik müziğe özgü olan şu: onu anlamak için pek çok şeyi öğrenmeniz gerekir. Klasik müziği tercih ederim çünkü insanlara daha kolay ulaşabilirsiniz. Müziğin çok duygusal bir yanı da olduğunu düşünüyorum, insanlardan uzak da durabilirsin.

Klasik Rus müziğinde kendini nasıl tarif edersiniz?

Herkesin bildiği üzere Rus klasik müziğin güçlü kuralları var. Bu kurallarla yola çıktığınızda biraz sıkışıp kalabilirsiniz. Biz Rus müzisyenler için bu durum bir hapishaneye bile benzetilebilir. Ama hapiste romantik veya minimalist şeyler düşünebilir ve bunu da müziğine yansıtabilirsin.

Üç yıl sonra aradan ilk konserini vereceksin Türkiye’de. Neler oldu o zaman diliminde?

O üç yıl albüm kaydediyordum. Albümü bitirmeden performans sergilememeye karar verdim.

Tarih belli mi?

Sadece Türkiye değil diğer konserlere de ara verdim. Üç yıl ara verdikten sonra ilk konser aralık ayındaydı. Albümü yakın zamanda yayımlamayı planlıyorum. Ondan sonraki yeni bir albüm üzerinde çalışmaya başladık. Ama 3 yıl ara vermek de müzik için çok fazla gerçekten. O yüzden büyük albümler yapmak yerine küçük albümler yapmaya karar verdim.

Single gibi mi?

Evet, single’dan bahsediyorum. Bir süre tek tek şarkılarla dinleyicimin karşısına çıkacağım.

YouTube üzerinden videolarla büyük bir üne kavuştun. Bu nasıl bir avantajdı senin için?

Herkesin kendince bir başarı değerlendirmesi var. Yakaladığınız şöhret de bununla beraber gelebilir, haklısınızı. Ama gerçekten başarılı olmak için herkesin bildiği bir şey var ki, müziği kaydetmeniz gerekir. Hem ses olarak hem de video olarak. Ben ikisini de yaptım. İnsanlar samimiyeti sever. O yüzden de böylesi canlı videolar sanırım insanların dikkatini çekti. Çünkü müziği canlı olarak, hissettirmeniz gerekir. Bunu bütün müzisyenler biliyor ama hepsi yapmıyor.

Konser öncesinde dinleyicilerine bir mesajın var mı?

Onları konserde görmekten çok mutlu olacağım.

EVGENY HAKKINDA BİLİNMEYENLER

  • İlk bestesini 16 yaşındayken üyesi olduğu bir punk grubu için yapan Grinko, bestelerini bu zamanda dinlediğinde kendisine ait olduğuna inanamasa da punk onun için müziğe ilk adım. Piyano ile klasik müziğe geçmesi ise 24 yaşında minimalist müziğe duyduğu merakla ve piyano çalmayı öğrenmesiyle başlıyor.
  • Grinko, büyüdüğü ülke ve kültürden büyük izler taşıyor ve bunları bestelerine aktarıyor. Evgeny’nin Zhukovsky’de bestelediği ve tek başına kaydedip mixlediği Cinematic Melodies EP’sinin (2009) kapanış şarkısı Morning in Pripyat, Kuzey Ukrayna’da bulunan Pripyat şehrini anlatıyor. Pripyat 1970‘de Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için inşa edildi.
  • 2015 yılında kayıtlarını İstanbul’da gerçekleştirdiği Silent Like Water adlı kısa albüm yayınlayan sanatçı bu kısa albümde Lev Knipper’in Polyushko Polye eserini Field adıyla yorumladı.
  • 2016 ve 2017 yıllarını yeni eserler üzerinde çalışarak geçiren Evgeny Grinko 2018'de "Tiny Mouse Tales" ve 2019'da da "Naive Album" adlı iki albüm yayımladı.