"Evimizin yanına cezaevi istemiyoruz"

BİRGÜN İZMİR

Adalet Bakanlığı'nın mevcut kapasitenin yetersiz olması nedeniyle, yeni cezaevi inşaatlarına hız verdi. Bakanlık 2021 yılına kadar 48 cezaevinin yapımını tamamlamayı hedefliyor. Bu cezaevlerinden birinin Aydın’ın Çine ilçesine yapılması planlanıyor. CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin ise 20 bin nüfuslu Çine’ye 4 bin 500 kişilik cezaevi yapılmak istenmesine tepki gösterdi.

Tayfun Şahin, yapılacak olan cezaevinin Çine’nin yaşam alanları içinde kaldığını ve bunun Çinelileri cezalandırmaktan başka bir şey olmadığını belirtti. Şahin, “İlçemizde Karakollar ve Yolboyu mahalleleri arasındaki 250 dekarlık mera alanına cezaevi yapılıyor. 4 bin 500 kişilik L TİPİ olarak planlanan cezaevinin yapılabilmesi için de yakın bir zamanda alanın mera vasfı özelliği kaldırılarak arazinin Hazineye devri gerçekleştirilmiştir. Çine’nin girişinde, turizm karayolu kenarında ve yaşam alanlarının içinde bu cezaevini yapmak ilçemiz halkını cezalandırmaktan başka bir şey değildir. Çine’de cezaevi yapacak başka alan mı kalmadı? Cezaevinin varlığı Çine’nin sosyolojik yapısını nasıl değiştirecektir? AKP’nin Çineli Milletvekili sayın Mustafa Savaş, sakın ola ki bu cezaevini Çine’nin ekonomisine olumlu yansıyacak bir yatırım ve Çineli gençlere istihdam kapısı olacak diye propaganda malzemesi yapmaya kalkmasın” şeklinde konuştu.

“CEZAEVİ YAPMAKTAN UTANÇ DUYULUR”

Türkiye’de adaletin yandaş müteahhidi zengin etme aracına dönüştüğünü söyleyen Şahin, “Turizm yolu üzerinde ve ürettiği tarımsal ürünlerle tedarikçi ilçe olması için fabrikalar yapılması gerekirken, Çine’mize cezaevi yapılması memleketimize atılan büyük bir kazıktır ve kolay düzelir bir maraz değildir. Sessiz sedasız yürütülen cezaevi yeri yanlışından çok acil olarak dönülmesi gerekmektedir. Trilyonlarca liraya yapılacak cezaevi parasını ilçemiz tarımının gelişmesine yarayacak yatırımlara harcamalarını bekliyoruz. Cezaevi yapmakla övünülmez, bundan ancak utanç duyulur. Elbette, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Ancak sayıları her yıl artan cezaevleri, Türkiye’de adalet sisteminin bir parçası olmaktan çıkıp, yandaş müteahhidi zengin etme aracına dönüşmüştür. Çözüm daha çok cezaevi inşaat etmek değil. Çözüm, yerle bir edilen yargı bağımsızlığının yeniden tesis edilmesinde yatmaktadır. Ülkemizde işsizlik artarken, AKP üretimi ve istihdamı artıracak fabrikalar kurmak yerine cezaevi inşa ediyor” ifadelerini kullandı.