Evinin yıkılmasına izin vermedi, gözaltına alındı

Asena TUNCA

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan’da AKP’li belediyenin kentsel dönüşüm zorbalığı sürüyor. Önceki gün evinin yıkılmasına tepki gösteren ve polise görevini yaptırmamak gerekçesiyle gözaltına alınan Ömer Kiriş, “Davalar devam ederken evleri yıkamazlar” dedi.

Kiriş, şöyle konuştu: “Sabah 03.00 sularında polisler mahalleye geliyor. Ezan onlar için bir işaret. Ezanın ardından 06.00 gibi kapılara dayanmaya başlıyorlar. Benim bulunduğum eve de 06.45'te geldiler. Polise ‘evimi hangi gerekçeyle yıkıyorsunuz’ diye sordum. Bana ‘Yargıtay kararı var’ cevabını verdi. Polise idari davaların Danıştay’da görüldüğünü söyleyerek hukukçularını getirmelerini talep ettim. Riskli olduğu için yıkılacaksa tebliğ edilmesi gerekir. Davalar devam ediyor ve evimi yıkamazlar. Bu yüzden üstlerine kapadım. Kilitleri patlatarak içeri girdiler, ‘değerli eşyalarınızı alın ve çıkın’ dediler. Ben yalnızca soru sorduğum için gözaltına alındım ve hakkımda polise görevini yaptırmamak gerekçesiyle tutanak tutuldu.”

Tozkoparan’ın ranta en çok açık yer olduğuna dikkat çeken Kiriş, “Riskli diyerek binaları yıkıyorlar ama amaç tamamen rant” dedi ve ekledi: “Son 2 yıldır, özellikle seçimlerin ardından Güngören Belediyesi yönetim kadrosu buraya göz dikti. Buraya kasıtlı olarak konuşlandılar. Tozkoparan halkını zayıflatacak her türlü hamleyi yaptılar ve yıkımlar başladı. Evleri 3’er 5’er yıkıyorlar. Bir yıkımda 60 kadar hane etkileniyor. Çok fazla insan mağdur edildi. Rantı bıraksınlar artık. Babası engelli bir insanı başka eve yerleştireceklerini söyleyerek evden çıkardılar. Eşyalarını kamyona yüklediler. Sonra ev bulamadık deyip otele yerleştirdiler, eşyaları bir çadıra bıraktılar. İnsanlara bunları yaşatıyorlar. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Ranta karşı elimizden geleni yapacağız.”